KAOS U AMSTERDAMU

Žestok okršaj policije i prosvjednika protiv covid mjera i cijepljenja: Na demonstrante nasrnuli i psi

Posebno je uznemirujuća snimka prosvjednika na kojeg je nasrnuo policijski pas

prosvjed u Nizozemskoj

 Screenshot Twitter

Interventna policija opremljena pendrecima i štitovima rastjerala je u nedjelju nekoliko tisuća ljudi koji su se okupili u Amsterdamu na prosvjedu protiv epidemiološkim mjera i cijepljenja protiv covida-19.

Gradonačelnica Femke Halsema izdala je naredbu policiji da očisti središnji Trg muzeja nakon što su prosvjednici prekršili zabranu javnih okupljanja.

image

Prosvjed u Nizozemskoj

Demonstranti, koji većinom nisu nosili maske i držali razmak, ignorirali su i zabranu održavanja skupova na glavnome trgu. Kaotične scene odvijale su se na ulicama nizozemske prijestolnice, gdje je policija pokušavala rastjerati tisuće okupljenih prosvjednika.

Situacija je brzo postala nasilna, a fotografije i video zapisi na društvenim mrežama pokazuju kako se policajci sukobljavaju sa skupinama prosvjednika koji pokušavaju probiti policijske kordone.

image

Prosvjed u Nizozemskoj

Policajci su ih tukli pendrecima i odgurivali ih, a prosvjednici su im odgovorili udaranjem šakama, kao i transparentima. Za sada nema izvještaja o ozlijeđenima, a u jednom se trenutku pojavio i dron koji je pozivao prosvjednike da napuste to područje, prenosi RT.

Posebno je uznemirujuća snimka koja kruži društvenim mrežama, a koja prikazuje prosvjednika na kojeg je nasrnuo policijski pas. Neki su prosvjednici privedeni, a najmanje jedna osoba uhićena je nakon 'provociranja' policajaca, javljaju lokalni mediji.

Nizozemska se iznenada zatvorila 19. prosinca kada je vlada donijela odluku o zabrani rada trgovina, osim nužnih, restorana, frizerskih salona, teretana, muzeja i ostalih javnih mjesta do 14. siječnja.

Kao i druge europske zemlje, Nizozemska je to učinila kako bi zaustavila val širenja omikron varijante koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 14:19