BIJELA KUĆA

ŽESTOK UDAR NA TRUMPA Kolega republikanac i senator žestoko ga napao: 'U dvije godine je pokazao da nije dorastao funkciji predsjednika SAD-a

 
 REUTERS / REUTERS

“Djelovanje američkog predsjednika Donalda Trumpa u posljednje dvije godine, a posebno njegovi potezi prošlog mjeseca, nedvojben su dokaz da predsjednik nije dorastao zahtjevima ureda.”

Ovim je riječima na samom početku svog komentara u Washington Postu bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney opisao dosadašnji rad Donalda Trumpa. Veći je problem za Bijelu kuću to što Romney danas postaje jedan od republikanskih senatora, a iz navedenog je više nego jasno da ne kani bezuvjetno podržavati Trumpovu politiku.

Oštra priča

Senat, koji danas počinje s radom, nakon izbora na polovici mandata ima 53 republikanska i 47 demokratskih zastupnika. Romney tako ne predstavlja veliku opasnost za većinu, ali ključno je pitanje hoće li još koji od senatora prihvatiti Romneyjevo vodstvo, što bi politiku Bijele kuće dovelo do dodatnog problema - budući da su republikanci izgubili kontrolu nad Zastupničkim domom gdje predsjednica Kongresa Nancy Pelosi već igra vrlo oštro - riječ je o zatvaranju dijelova vlade jer nije prihvaćen proračun za njih. Trump traži novac za izgradnju zida na granici s Meksikom, Pelosi odbija ta sredstva staviti u zakonski prijedlog, a dio vlade ne radi. Demokrati računaju da će se javnost zbog toga okrenuti protiv Trumpa.

Romneyjev je tekst na određeni način nastavak pisma koje je anonimno u The New York Timesu objavio navodno jedan od visokih dužnosnika u Bijeloj kući. Romneyju već sada zagriženi Trumpovci zamjeraju jer je krenuo u napad nakon što ga je Trump podržao na izborima u studenom i to neposredno pred početak rada novog Senata. Drugi, pak, tvrde da je riječ o ispravnom postupku jer je time Romney odmah dao do znanja kakvu će politiku provoditi.

Zavist

Iako je tekst bivšeg republikanskog predsjedničkog kandidata (na izborima 2012. protiv Baracka Obame) objavljen još u utorak navečer na web stranici Washington Posta, do zaključenja ovog izdanja nije bilo reakcije niti Trumpa na omiljenom Twitteru niti Bijele kuće. A da je bilo vremena potvrđuje tweet Brada Parscalea, voditelja Trumpove kampanje za predsjedničke izbore 2020. godine.

“Istina je da Mitt Romney nema sposobnosti da spasi ovu naciju. Donald Trump ju je spasio. Zavist je piće koje je nabolje servirati toplo i Romney je to upravo potvrdio. Tužno. Želio bih da svatko ima hrabrost koju posjeduje Donald Trump.”

Odnos Trumpa i Romneyja bio je vrlo specifičan. Američki je predsjednik 2011. godine tvrdio kako je puno bogatiji od Romneyja, a kad je krenula predsjednička kampanja 2016. godine Romney je otvoreno Trumpa proglasio “folirantom i prevarantom”. Trump mu, jasno, nije ostao dužan, pa je njegovu kampanju 2012. godine proglasio “najgorom ikad”.

No, nakon što je Trump pobijedio došlo je do primirja čak se činilo da bi Romney mogao postati državni tajnik u novoj administraciji.

Dvije struje

Pomna analiza Romneyjevog teksta daje do znanja da ga se može shvatiti i kao najavu predizbora u Republikanskoj stranci. Uobičajeno je da stranka koja ima predsjednika njega automatski i kandidira, čak i u slučaju Geralda Forda koji je zamijenio osramoćenog Richarda Nixona, koji je dao ostavku.

No, među republikancima postoji zamjetna skupina uglednih članova stranke koji dijele Romneyjeve stavove i smatraju da bi, zbog dobrobiti SAD-a i očuvanja sadašnjeg globalnog poretka, trebalo Trumpa prije izbora 2020. godine dovesti na predizbore. U toj je skupini John Kasich, bivši guverner Ohioa hrvatskih korijena, koji je otvoreni protivnik Trumpa. Njegova kandidatura mogla bi ozbiljno naštetiti Trumpu jer ne treba dvojiti da bi u Ohiou, važnoj državi za predsjedničke izbore, zatvorio vrata sadašnjem stanaru Bijele kuće i tako otvorio vrata pobjede demokratskom kandidatu.

Konačno, svi i dalje iščekuju što će se dogoditi s nizom istraga protiv Trumpa, a prije svega onoj koju vodi posebni savjetnik Robert Mueller. Ako on uspije dokazati da je postojao dosluh Trumpove kampanje s ruskim tajnim službama, cijela se trenutna unutarnjopolitička struktura u SAD-u mijenja iz korijena. Možda Romney igra u tom smjeru.

ŠTO JE ROMNEY NAPISAO? “Predsjednik mora biti čestit. A on to nije.”

Trumpovo predsjedništvo urušilo se u prosincu. Odlazak ministra obrane Jima Mattisa i šefa kabineta Johna F. Kellyja te imenovanje viših dužnosnika s manje iskustva, okretanje leđa saveznicima koji se bore zajedno s nama, sve je to potvrda kraha njegovog predsjedništva.

Bio je potpuno u pravu kad je uskladio korporativne poreze u SAD-u s globalnim konkurentima, ukinuo izvršnu regulativu i skršio kinesku nepoštenu trgovinsku praksu.

Predsjednik bi trebao pokazati prijeko potrebne kvalitete kao što su iskrenost i čestitost. Ovaj predsjednik to nema.

Svijet nas gleda. Još je 2016. godine 84 posto ljudi u Njemačkoj, Francuskoj, Britaniji i Kanadi vjerovalo da će američki predsjednik “reagirati ispravno”. Godinu dana kasnije to misli samo 16 posto.

Naši čelnici moraju braniti vitalne institucije unatoč njihovim neizbježnim slabostima: slobodu medija, vladavinu prava, snažne crkve i odgovorne korporacije i sindikate.

Ne kanim komentirati svaki tweet ili pogrešku. Ali govorit ću protiv važnih stajališta ili djelovanja koja dovode do podjela, koja su rasistička, seksistička, protuimigrantska, nečasna ili destruktivna po demokratske institucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 09:05