SPORNA PORUKA

Žestoke reakcije iz BiH na Janšin ‘tvit‘ o Srebrenici: Pokušava li on to amnestirati zločince?!

‘Svrstavati genocid u Srebrenici među komunisitčke zločine može samo neupućen, ili zlonamjeran i poremećen um‘, piše Slobodna Bosna
Janez Janša
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša u subotu je povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici na svom službenom Twitter profilu ustvrdio da se "masakr u Srebrenici ne bi dogodio da je teritorij bivše Jugoslavije nakon raspada očišćen od komunističke ideologije i da su osuđeni poslijeratni pokolji u Sloveniji i drugdje".

Delo navodi da je spomenuti tweet zapravo preinaka te da je originalna objava glasila ovako: "Do masakra u Srebrenici ne bi došlo da su Ujedinjeni narodi osudili komunistički genocid na isti način na koji su osudili Holokaust. Budući da se to nije dogodilo, doktrina Jugoslavenske narodne armije, da se neprijatelj mora fizički uništiti ponovno je oživljena u trenutku raspada Jugoslavije."

Portali Oslobođenje i Slobodna Bosna osudili su Janšin istup.

"Dok cijeli svijet govori o genocidu u Srebrenici, ovaj političar skreće pažnju javnosti na nešto drugo, iskazujući poruke koje se mogu protumačiti kao fašističke. Pokušava li Janša na ovaj način amnestirati zločince koji su počinili jedan od najvećih genocida na ovim prostorima?", stoji u tekstu Oslobođenja.

"Svrstavati genocid u Srebrenici u registar komunisitčkih zločina, stavljati znak jednakosti između obračuna partizanskih jedinica sa vojnim protivnicima nakon Drugog svjetskog rata, s jedne i pokolja nad Bošnjacima Podrinja u sklopu realiziranja veliksrpskog plana, sa druge strane, može samo neupućen, ili zlonamjeran i poremećen um. A Janez Janša, koliko je poznato, nije neupućen. Genocid u Podrinju je nastavak istog zločinačkog projekta koji se dugo planirao i odvijao tokom Drugog svjetskog rata i koji je spriječen, pa djelomično i kažnjen, od strane partizansko-komunističke vojske i pravosuđa", piše Slobodna Bosna.

Delo piše da je bivši slovenski premijer Marjan Šarec osudio Janšinu izjavu te da je rekao da se na dan obilježavanja genocida u Srebrenici svi trebaju okrenuti razmišljanju o prevenciji takvih nemilih događaja te da su Janšine izjave suprotno od toga.

Zastupnik u slovenskom parlamentu Miha Kordiš rekao je da je Janša suodgovoran za masakre u bivšoj Jugoslaviji jer je švercao oružje. "To su grijesi njegove ideološke braće", dodao je.

Europarlamentarka Tanja Fajon Janšin je tweet nazvala besramnim, dok je njezin kolega Milan Brglez rekao da je Janšin čin štetan za žrtve i obitelji stradalih u Srebrenici te da se radi o "vanjskopolitičkoj sramoti".

Janšin istup osudio je i slovenski pjesnik Boris A. Novak, potpredsjednik Međunarodnog udruženja pjesnika, esejista i romanopisaca.

Nakon brojnih odgovora i osuda, Janša je u nedjelju napisao da je genocid u Srebrenici "osmislilo zlo koje je odgajano u komunističkoj školi JNA pod crvenom zvijezdom". "Oficire i generale JNA učilo se da je cilj oružanog sukoba uništenje neprijatelja", dodao je Janša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2022 13:40