POZIV NA UBOJSTVA

Žestoke reakcije na jezivi tvit ruske ambasade: ‘Pročitajte ga kad vam kažu da se Rusiju ne smije izolirati‘

- Rusija je teroristička država. U 21. stoljeću samo divljaci mogu ljudima poručivati da zaslužuju pogubljenje vješanjem, poručuju Ukrajinci

Na fotografiji: zarobljeni pripadnici pukovnije Azov

 Handout/Afp

Ukrajina je u subotu osudila ruske pozive na "vješanje" ili "ponižavajuću smrt" za borce iz ukrajinske pukovnije Azov, dan nakon napada na zatvor u kojemu su bili zatočeni neki od njih i u kojemu je ubijeno više od 50 ljudi.

"Pročitajte ovo kad vam kažu da se Rusija ne smije izolirati. Nema razlike između ruskih diplomata koji pozivaju na pogubljenje ukrajinskih ratnih zarobljenika i ruskih trupa koje to čine u Olenivki. Svi su oni sukrivci za ove ratne zločine i svi odgovorni moraju biti uhićeni", tvitao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

To je njegova reakcija na tvit što ga je u petak navečer na engleskom jeziku objavilo rusko veleposlanstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ocijenjen je kao "kršenje pravila Twittera o govoru mržnje", no ipak je ostao dostupan korisnicima jer je to u interesu javnosti.

"Borci Azova zaslužuju da budu pogubljeni, ali ne vatrenim oružjem, nego vješanjem. Oni nisu pravi vojnici i zaslužuju ponižavajuću smrt", stoji u tvitu.

"Rusija je teroristička država. U 21. stoljeću samo divljaci i teroristi mogu na diplomatskoj razini ljudima poručivati da zaslužuju pogubljenje vješanjem", reagirao je u Telegramu Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija.

Zelenskij je u petak navečer nazvao bombardiranje zatvora u Olenivki, u regiji Doneck na okupiranom području istočne Ukrajine "namjernim ruskim ratnim zločinom".

Službena Moskva i rusko istražno povjerenstvo optužili su ukrajinske vojne snage da su "američkim projektilima iz sustava Himars namjerno bombardirale zatvor u kojemu su zatočeni pripadnici pukovnije Azov".

Pukovnija Azov istaknula se u obrani Mariupolja, strateški važnog grada na jugoistoku Ukrajine.

Nakon višetjedne opsade i žestokog otpora u željezari Azovstal, oko 2500 ukrajinskih boraca u svibnju se predalo ruskoj vojsci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2022 23:31