AIN AL-ASAD

Žestoki odgovor na prvu Bidenovu vojnu operaciju: Američka baza napadnuta s najmanje deset raketa

Prvi je to napad nakon što su SAD prošlog tjedna pogodile ciljeve duž iračko-sirijske granice
Arhiva
 Atlas Photo Archive/usaf/AFP

Najmanje deset raketa pogodilo je danas iračku vojnu bazu na zapadu zemlje, u kojoj se nalaze koalicijske snage predvođene SAD-om, rekao je glasnogovornik koalicije, prenosi AP.

Rakete su pogodile zračnu bazu Ain al-Asad u pokrajini Anbar u 7:20 po lokalnom vremenu, rekao je glasnogovornik Wayne Marotto. Nije odmah bilo poznato ima li žrtava.

Prvi je to napad nakon što su SAD prošlog tjedna pogodile ciljeve duž iračko-sirijske granice, što je bila prva vojna operacija novog američkog predsjednika Joea Bidena.

Američki napad bio je odgovor na niz raketnih napada koji su bili usmjereni na američke snage tamo, uključujući i onaj napad u kojem je kod zračne luke ubijen jedan radnik.

Nakon napada je Pentagon priopćio da se radi o 'proporcionalnom vojnom odgovoru' koji je poduzet nakon savjetovanja s partnerina.

image
Vojna baza Ain al-Asad
Ayman Henna/Afp/Profimedia

Marotto je rekao da iračke snage sigurnosti provode istragu današnjeg napada, javlja AP.

Podsjetimo, u petak će u posjet Iraku stići i papa Franjo, a tamo će boraviti do ponedjeljka. To je prvi u povijesti papinski posjet Iraku, što je čin solidarnosti s tamošnjom drevnom, ali sve manjom kršćanskom zajednicom i simbolična gesta prema muslimanima.

Gotovo 1650 kilometara papa Franjo će prijeći u tri dana, uglavnom zračnim prijevozom.

Franjo u tjedna dana pastirskog pohoda Iraku želi izraziti solidarnost s kršćanima i s ostalih 40 milijuna Iračana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:38