DONIJELI ODLUKU

Zgrada Bundestaga smanjuje grijanje i hlađenje zbog štednje energije

Tvrde da bi se u sklopu ovih mjera moglo uštedjeti pet posto energije
 Tobias Schwarz/Afp

Njemački savezni parlament Bundestag i parlamenti saveznih pokrajina planiraju u sklopu mjera štednje sniziti temperaturu grijanja zimi i manje hladiti ljeti, javljaju njemački mediji u nedjelju.

"Učinkovitost državnih institucija se mora zajamčiti, ali pored toga nema nikakvih tabua što se tiče štednje energije“, rekao je ministar savezne pokrajine Berlin za gospodarstvo Stephan Schwarz.

Odbor zastupnika Bundestaga za opća pitanja donio je krajem tjedna odluku da se sve prostorije saveznog parlamenta zimi više ne griju na 22 nego na 20 stupnjeva. Istodobno, u ljetnim mjesecima stotine prostorija rashlađivati ne na 24, nego na 26 do 28 stupnjeva.

U dokumentu pod nazivom "Štednja energije u zgradama Bundestaga" se navodi da bi se ovim mjerama moglo uštedjeti pet posto energije.

Također se planira isključivanje protočnih bojlera u više od 1800 ureda i "štedljiviji odnos prema rasvjeti".

Ostali parlamenti 16 njemačkih saveznih pokrajina najavili su slične mjere. U saveznoj pokrajini Porajnje-Falačka ovog ljeta se prostorije rashlađuju na 24 umjesto na 21 stupanj, a zimi će se grijati na 20 umjesto dosadašnja 22 stupnja.

U saveznoj pokrajini Baden-Württemberg, čiji građani poslovično vrijede kao štedljivi, i dosad se zimi grijalo samo na 20 stupnjeva a sada se planira sniženje temperature na 18. Klimatski uređaji su podešeni na 26 stupnjeva.

Njemačka vlada je nadavno pozvala građane da štede zbog prijeteće nestašice plina sljedeće zime koji je Njemačka dosad uglavnom uvozila iz Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 17:37