NIJE IH ZABORAVIO

Židovski farmaceut u nasljeđe ostavio dva milijuna eura francuskom selu koje ga je spasilo od nacista

Eric Schwam je u selo Le Chambon-sur-Lignon stigao s roditeljima 1943. godine i proveo Drugi svjetski rat krijući se u lokalnoj školi
Le Chambon sur Lignon
 Guy Christian/Hemis.fr

Jedno francusko selo naslijedilo je dva milijuna eura nakon smrti čovjeka čiju su obitelj krili od nacista za vrijeme Drugog svjetskog rata. Austrijanac Eric Schwam i njegova židovska obitelj spasili su se zahvaljujući dobroti i ljudskosti stanovnika Le Chambon-sur-Lignona, kojima je Schwam ostavio velik dio svog imetka.

Schwam je umro na Božić prošle godine u 91. godini života, ali nije zaboravio svoje dobročinitelje.

Le Chambon-sur-Lignon je selo u planinskoj regiji na jugoistoku Francuske, koje ima veliku protestantsku zajednicu, a poznato je po pomoći osobama u nevolji. Eric Schwam je u selo stigao s roditeljima 1943. godine i proveo rat krijući se u lokalnoj školi. Obitelj je u selu ostala još nekoliko godina nakon završetka rata.

Schwam je nakon rata studirao farmaciju i oženio se katolkinjom iz iste regije. Od sela je zatražio da se novac iskoristi za obrazovanje i mlade, u prvom redu za stipendije. Njegova obitelj našla se među čak 2500 Židova koje je selo primilo i zaštitilo tijekom rata. Stanovnici su zbog toga počašćeni titulom Pravednika među narodima u izraelskom memorijalnom centru posvećenom holokaustu, muzeju Yad Vashem.

No ovo selo ima reputaciju koja seže dalje od Drugog svjetskog rata. Ljudi koji su bježali zbog vjerskog progona često su utočište pronašli u ovom planinskom kraju, od svećenika koji su morali bježati za vrijeme Francuske revolucije do španjolskih republikanaca za vrijeme građanskog rata 30-ih. U posljednje vrijeme selo je otvorilo svoja vrata i migrantima i izbjeglicama s područja Bliskog istoka i Afrike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:49