META KRITIKA

Židovski studenti tužili prestižni Harvard: ‘Postali ste bastion neobuzdanog antisemitizma‘

I drugi fakulteti, kao što su Sveučilište New York i Sveučilište Berkeley, suočavaju se sa sličnim tužbama.

Sveučilište Harvard

 Joseph Prezioso/Afp

Židovski studenti tužili su Harvard jer je, kako tvrde, dopustio da njihov kampus postane "bastion" neobuzdanog antisemitizma.

U tužbi podnesenoj u srijedu navečer, studenti su optužili Harvard da "selektivno" provodi svoju politiku protiv diskriminacije kako bi izbjegao zaštitu židovskih studenata od uznemiravanja, tako što ignorira njihove molbe za zaštitu i zapošljava profesore koji podržavaju nasilje nad Židovima i šire antisemitsku propagandu.

"Na temelju dosadašnjih iskustava, nezamislivo je da bi Harvard dopustio da bilo koja skupina osim Židova bude meta sličnog zlostavljanja ili da bi dopustio, bez odgovora, studentima i profesorima da pozivaju na uništenje bilo koje zemlje osim Izraela", navodi se u tužbi.

Sveučilište koje djeluje već 388 godina optuženo je za kršenje saveznog zakona o građanskim pravima koji zabranjuje diskriminaciju.

Tužba je podnesena osam dana nakon što je predsjednica Harvarda Claudine Gay podnijela ostavku. Bila je meta kritika zbog svog odgovora na antisemitizam nakon Hamasovog napada na Izrael 7. listopada 2023. Suočila se i s optužbama za plagijat.

Harvard nije odmah odgovorio na zahtjev da komentira tužbu.

Akademske institucije diljem svijeta suočavaju se sa sporovima glede slobode govora i prava na prosvjed od izbijanja rata Izraela i Hamasa u Gazi.

I drugi fakulteti, kao što su Sveučilište New York i Sveučilište Berkeley, suočavaju se sa sličnim tužbama.

Studenti su rekli da Harvard ne može bezbrižno sjediti i dopuštati eskalaciju "napadanja Židova" zbog navodne potrebe da se ljudima omogući sloboda izražavanja.

Naveli su i da se pristranost Harvarda proteže i na prijeme, pri čemu je broj židovskih studenata navodno pao za 60 posto.

Više od 30 studentskih skupina na Harvardu potpisalo je peticiju dan nakon Hamasovog napada 7. listopada, okrivljujući za to Izrael.

U tužbi se navodi da je Harvardu trebao jedan dan da odgovori pri čemu je ponudio "floskule", ali ne i osudu peticije ili podršku židovskim učenicima.

"Harvard, vodeće američko sveučilište, postalo je bastion neobuzdane antižidovske mržnje i uznemiravanja", stoji u tužbi.

Gay je podnijela ostavku nakon što je odugovlačila s osudom Hamasovog napada, a pred Kongresom 5. prosinca propustila je jasno reći da je pozivanje na genocid nad Židovima prekršilo kodeks ponašanja Harvarda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:39