NORMALIZACIJA ODNOSA

Žigmanov zahvalio Vučiću na povjerenju; Radman uvjeren da će osnažiti položaj Hrvata u Srbiji

Prijedlog da Žigmanov bude imenovan za ministra pozdravila je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić

Tomislav Žigmanov

 Goran Mehkek/Cropix

Čelnik vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, koji će biti ministar u novoj srbijanskoj vladi, zahvalio je u nedjelju predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na povjerenju i dodao da će se na novoj funkcji zalagati za društvenu pravednost i dobrobit Hrvata.

Vođa Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata (DSHV) vodit će resor za ljudska i manijska prava, objavio je nedjelju Vučić, ujedno šef vladajuće Srpske napredne stranke nakon sjednice na kojoj se raspravljalo o prijedlogu članica vladajuće koalicije za sastav vlade.

image

Tomislav Žigmanov

Goran Mehkek/Cropix

"Hvala na ukazanom povjerenju Aleksandru Vučiću - neće biti iznevjereno! Priznanje je to i za DSHV, za dosljedno zalaganje za društvenu pravednost, uključive politike, prava nacionalnih manjina i dobro Hrvata u Srbiji! Takva uvjerenja bit će mi vodilje i nadalje“, objavio je Žigmanov na Twitteru.

Za dodatne komentare nije bio dostupan.

image

Aleksandar Vučić

Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp

Žigmanov je zastupnički mandat usvojio na travanjskim izborima. Njegova stranka je bila dio koalicije "Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“ koja je uz potporu oko 24.000 glasova dobila dva mandata u Skupštini Srbije.

Čelnik DSHV-a je u srpnju nakon susreta s Vučićem izjavio da je DSHV spreman biti dio institucija u kojima se donose odluke i pružiti doprinos demokratskom razvoju Srbije.

Više puta je istaknuo kako od nove vlade očekuje nultu točku tolerancije kada je u pitanju govor mržnje, spremnost za normalizaciju odnosa s Hrvatskom i rješavanje otvorenih pitanja u odnosima dviju zemalja.

Prijedlog da Žigmanov bude imenovan za ministra pozdravila je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.

- Prijedlog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, da čelnik DSHV-a i narodni zastupnik Tomislav Žigmanov postane dijelom srbijanske Vlade vidimo kao značajan iskorak u unaprijeđenju položaja naše zajednice i kao ozbiljan pristup u institucionalnom jačanju sveopćega položaja nacionalnih manjina - izjavila je Vojnić.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je kako je uvjeren da će Žigmanov, kao ministar u novoj srbijanskoj vladi, pridonijeti jačanju položaja Hrvata u Srbiji, priopćilo je u nedjelju ministarstvo.

image

Gordan Grlić Radman

Ranko Suvar/Cropix

Radman je u telefonskom razgovoru u ime vlade čestitao predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, kojega je vodeća Srpska napredna stranka ranije u nedjelju predložila za ministra za ljudska i manjinska prava u novoj vladi.

- U svjetlu dosadašnjeg rada i predanosti u zastupanju i promicanju prava Hrvata u Vojvodini, ministar je istaknuo uvjerenje da će zalaganje ministarskog kandidata pridonijeti osnaživanju položaja Hrvata u Srbiji - stoji u priopćenju.

Sugovornici su istaknuli važnost daljnjeg rada na poboljšanju statusa i položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, posebno njihove zastupljenosti na svim razinama vlasti.

Grlić Radman je naglasio kako je vlada dosad sustavno podržavala sve napore ključnih institucija hrvatske manjine u Srbiji i da će nastaviti aktivno djelovati u zaštiti nacionalnih i kulturno-identitetskih interesa Hrvata u Srbiji na svim razinama, kažu na Zrinjevcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 06:25