POVRATAK NA ‘STARO‘

Zimbabve grca u hiperinflaciji, valuta im tone, vlast povukla potez koji je zbunio stručnjake: ‘Baš neobično...‘

Zimbabve planira građanima početi prodavati zlatnike u pokušaju da spasi posrnulo gospodarstvo

Redovi ispred banke u prijestolnici Harare (ilustracija)

 Jekesai Njikizana/Afp/Profimedia/Jekesai Njikizana/Afp/Profimedia

Zimbabve planira građanima početi prodavati zlatnike u pokušaju da spasi posrnulo gospodarstvo nakon što je zabilježena troznamenkasta inflacija uslijed kraha domaće valute, piše britanski Telegraph.

Kovanice Mosi-oa-tunya, koje su dobile ime po Viktorijinim slapovima, služit će kao alternativna pohrana vrijednosti, moći će se pretvoriti u gotovinu i njima trgovati.

Vlada Zimbabvea očajnički pokušava spasiti zemlju iz krize uzrokovane inflacijom koja je u lipnju iznosila ogromnih 200 posto.

Domaća valuta izgubila je više od dvije trećine svoje vrijednosti u odnosu na američki dolar.

Sve lošija ekonomska situacija u Zimbabveu podsjeća na gospodarski kolaps i hiperinflaciju iz razdoblja diktature Roberta Mugabea, kada je primjerice 2008. dnevna stopa inflacije iznosila 98%.

Zlatnici će biti dostupni za prodaju od 25. srpnja, a njihova će se cijena temeljiti na međunarodnoj cijeni zlata i troškovima proizvodnje. Sadržavat će uncu zlata što je nešto više od 31 gram zlata i moći će se kupiti u domaćoj ili stranoj valuti.

Prošloga tjedna središnja banka Zimbabvea povisila je ključnu kamatnu stopu s 80% na 200% upozoravajući da bi inflacija mogla preokrenuti značajne ekonomske uspjehe postignute u zadnje dvije godine.

Zimbabve je također objavio da bi američki dolar mogao biti zakonsko sredstvo plaćanja idućih pet godina.

image

Robert Mugabe

Desmond Kwande/Afp

Guverner središnje banke John Mangudya rekao je da val inflacije ‘potkopava potražnju i povjerenje potrošača‘ u vrijeme kada su predstavljeni planovi za ultraagresivno pooštravanje monetarne politike s ciljem obuzdavanja inflacije.

Jason Tuvey, ekonomist u londonskom Capital Economicsu, neovisnom savjetovanju za ekonomska istraživanja, komentirao je kako je riječ o pomalo čudnoj politici.

- Ono što u Zimbabveu rade je vraćanje u neku vratu zlatnog standarda, rekao je.

To znači da novac u optjecaju ima fiksno pokriće u zlatu.

Dok većina zemalja razvijenog svijeta muku muči s visokom inflacijom, zapravo mali klub zemalja bori se s rastom cijena koji izmiče kontroli.

Turska je inflacija dosegnula gotovo 80 posto dok MMF predviđa visoku stopu inflacije u Venezueli i Sudanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:58