NAPETOSTI

Zimbabveanska policija blokirala sjedište oporbe, Chamisa tvrdi da je pobjednik izbora

 REUTERS

Zimbabveanska policija zapečatila je sjedište oporbene stranke MDC u Harareu u četvrtak, dan nakon nasilnih prosvjeda, a oporbeni kandidat tvrdi da je pobjednik predsjedničkih izbora kojih će rezultati biti objavljeni u 22 sata.

Vladajuća stranka ZANU-PF pobijedila je nadmoćno na parlamentarnim izborima održanima u ponedjeljak, prvima nakon svrgnuća višedesetljetnog predsjednika Roberta Mugabea, nakon čega su izbili prosvjedi oporbe i njezinih pristaša koji optužuju vladu za namještanje izbornih rezultata.

Izborno povjerenstvo odugovlači s objavom rezultata predsjedničkih izbora održanih također u ponedjeljak u čemu oporba vidi pokušaj manipuliranja.

Izborno povjerenstvo (ZEC) objavilo je da će početi objavljivati rezultate predsjedničkih izbora u 22 sata (20 GMT), rekao je član povjerenstva Qubani Moyo, prenosi agencija Reuters.

Čelnik oporbe Nelson Chamisa rekao je u četvrtak da je on pobjednik predsjedničkih izbora i da predsjednik Emmerson Mnangagwa zna da je izgubio, jer bi u protivnom dosad već objavio rezultate.

U prvom pojavljivanju u javnosti nakon izbora Chamisa iz Pokreta za demokratsku promjenu (MDC) pozvao je svoje pristaše da budu mirni i pričekaju "masovno slavlje", najveće u povijesti te zemlje.

Dodao je da ne može iznijeti nikakve podatke jer bi time prekršio zakon.

Međunarodni promatrači pozvali su ZEC da objavi rezultate čim prije moguće kako bi izbjegli novo nasilje nakon što su u srijedu tri osobe ubijene u sukobu prosvjednika sa sigurnosnim snagama.

Vladajuća stranka pozvala je oporbu da pričeka objavu rezultata i dostojanstveno prihvati poraz.

Paul Mangwana, glasnogovornik ZANU-PF iskoristio je konferenciju za novinare da okrivi oporbu za nasilje u srijedu, a na pitanje hoće li i njegova stranka mirno prihvatiti poraz ako je pobijedila oporba, Mangwana je odgovorio potvrdno.

"Kada kontrolirate dvije trećine parlamenta, nema načina da ne dobijete i predsjedničke izbore", rekao je pa dodao "ipak je tehnički moguće. U malo vjerojatnom slučaju da ipak pobijedi, dopustit ćemo Chamisi da preuzeme dužnost".

U srijedu je, dva dana nakon održavanja parlamentarnih izbora, s čijim se ishodom mnogi ne mire, na ulice Hararea izašla vojska nastojeći odande rastjerati prosvjednike koji vladajući ZANU-PF (Zimbabve afrička nacionalna unija - Patriotski front) na čelu s novim predsjednikom Emmersonom Mnangagwom, optužuju za pokušaj lažiranja izbora.

Pristaše opozicije tvrde da su izbori namješteni kako bi na vlasti ostala ista stranka koja zemljom vlada još od proglašenja neovisnosti početkom osamdesetih godina, a nadali su se kako će odlaskom Mugabea, koji je na vlasti kao premijer ili predsjednik bio punih 40 godina, u zemlji zavladati promjene.

Četvrtak ujutro donio je mir na ulice glavnoga grada. Brojne su trgovine zatvorene, a nakon sukoba koji su izbili prethodnog dana ulicama patroliraju vojnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:58