PREVIRANJA U ITALIJI

Zingaretti odstupa s čela Demokratske stranke: ‘Sramim se, govori se samo o foteljama...‘

‘Budući da sam meta ja, iz ljubavi za Italiju i za Partiju, nema mi druge nego poduzeti ovaj korak da bih deblokirao situaciju‘
Nicola Zingaretti
 ANDREAS SOLARO/AFP

Nicola Zingaretti (55) objavio je na Facebooku ostavku na dužnost tajnika talijanske vladine Demokratske stranke, na kojoj je prije dvije godine naslijedio Mattea Renzija (u međuvremenu je obnašatelj dužnosti bio Maurizio Martina). Zingaretti je likvidiran unakrsnom paljbom stranačkih frakcija.

- Sramim se što se u Demokratskoj stranci, kojoj sam tajnik, dvadeset dana govori samo o foteljama i predizborima, dok u Italiji eksplodira treći val covida, postoji problem zaposlenosti, investicija te nužnost da se ponovno izgradi nada ponajviše za buduće naraštaje - napisao je Zingaretti.

"Budući da sam meta ja, iz ljubavi za Italiju i za Partiju, nema mi druge nego poduzeti ne znam koji već korak da bih deblokirao situaciju. Sad će svatko morati preuzeti svoju odgovornost".

Sastanak Nacionalne skupštine Demokratske stranke već je bio sazvan za subotu 13 ožujka. Trebalo je raspraviti strategiju i taktiku Demokratske stranke nakon ulaska u opću tehničko-političku vladu Marija Draghija. Ta tema ostaje na dnevnom redu, ali na dramatičniji način, jer na usvojenoj liniji treba izabrati obnašatelja dužnosti stranačkog vođe, u trenutku kad pada vrijednost izbornih dionica Demokratske stranke, postkomunističke i postdemokršćanske.

Zingaretti se našao na udaru zbog dvaju razloga. Prvo, zato što je u Draghijevu vladu delegirao predstavnike triju glavnih frakcija u svojoj stranci: postdemokršćana "pomiritelja", ali renzijevca Lorenza Guerinija (obrana) te Darija Franceschinija (kultura), pa postkomunista i podtajnika stranke Andreu Orlanda (rad). Zadovoljivši glavne frakcije, ojadio je manje, poput "mladoturaka", a nadasve je ojadio žene, jer nijedna nije ušla među ministrice, pa su organizirale vlastitu koordinaciju unutar stranke. Već s te strane Zingaretti se našao u "kašeti punoj brokava".

Još gori udarac zadao mu je zaokret PoKreta 5 zvjezdica pon ponovnim vodstvom Beppea Grilla, čiji je ulazak u vladu s berlusconijevcima i preokret u klasičnu stranku s Giuseppeom Conteom kao političkim vođom, udaljio jedan dio aktivista, ali je povećao udio pristaša. Zvjezdice sad mogu računati na 5 posto talijanskih birača više, ali su tih 5 posto upecali u biračkom bazenu Demokratske stranke koja se tako, po anketama, srozala na četvrto mjesto: nakon Lige, Zvjezdica te postfašističke Braće Italije.

Demokratska stranka se pod Zingarettijem ponašala odgovorno spram teške krize i u drugoj Conteovoj vladi sa Zvjezdicama i u Draghijevoj vladi široke koalicije - a birači je zato kažnjavaju.

Demokratska stranka je, tradicionalno, stranka Ustava u stranka lojalna predsjedniku Republiku (četiri posljednja predsjednika su iz Demokratske stranke, uključujući i Ciampija koji je bi u dvjema njezinim vladama kao ministar).

Zingaretti, u tom sklopu, plaća ceh ulasku njegove stranke u drugu Conteovu vladu sa Zvjezdicama, u lojalnost Conteu koji mu sad "pljačka" glasove.

Našao s pod paljbom gradonačelnikâ iz svoje stranke (Nardella u Firenzi, Decaro u Bariju itd.), nekadašnjih "mladoturaka" poput Mattea Orfinija, a još više Renzijevih "spavača" u Demokratskoj stranci (poput ministra Guerinija ili bivšeg ministra Luce Lottija, ulovljenoga u protuustavnom krojenju sudačkih lista s Lucom Palamarom, zato istjeranim iz magistrature).

Zingaretti (zasad) ostaje predsjednik Oblasti Lacija u drugome i posljednjemu mandatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:10