LIKVIDACIJA U ŠPANJOLSKOJ

Živio je indiskretan život u operativnoj bazi ruskog podzemlja: ‘Ruski špijuni su agresivni, u ratnom su modu‘

Poruka koja stoji iza ubojstva Maksima Kuzminova je ‘naći ću te, ubit ću te, pregazit ću te i poniziti‘

Maksim Kuzminov

 /Handout/afp

Likvidacija Maksima Kuzminova, pilota koji je prošlog ljeta prebjegao u Ukrajinu s helikopterom i ruskim povjerljivim dokumentima, izazvala je zabrinutost zbog mogućeg novog vala obračuna Kremlja s neprijateljima, piše New York Times.

Maksim Kuzminov ubijen je prošlog mjeseca u ljetovalištu Villajoyosa u Španjolskoj na jedan poseban način. Ubojice su ostavile poruku. Bilo je jasno je da je riječ o osveti zbog "izdaje".

"Ruske obavještajne službe počele su djelovati kao da je rat. Njihova razina agresivnosti u zemlji i inozemstvu podsjeća na Staljinovo doba", komentirao je za američki dnevnik Andrej Soldatov, autor i stručnjak za ruske vojne i sigurnosne službe. "Više se ne radi o konvencionalnoj špijunaži. Radi se o operacijama, a te operacije mogu uključivati ​​atentate, smatra Soldatov.

Ljudi koji su ubili Maksima Kuzminova htjeli su poslati poruku. Španjolskim istražiteljima na mjestu događaja to je bilo jasno i prije nego što su otkrili tko je on. Ne samo da su ga ubojice upucale šest puta u garaži, već su i automobilom pregazile njegovo tijelo.

Ostavile su važan trag o vlastitom identitetu: čahure od 9-milimetarskih metaka Makarov, što je bilo standardno streljivo bivšeg komunističkog bloka. Bila je to jasna poruka. Naći ću te, ubit ću te, pregazit ću te i poniziti.

‘Indiskretan život‘ u bazi ruskog podzemlja

Kuzminovljev grijeh bio je dezerterstvo. Prebjegao je prošlog ljeta, doletjevši svojim vojnim helikopterom Mi-8 na ukrajinski teritorij. Letjelicu je zajedno s tajnim dokumentima predao ukrajinskim obavještajnim operativcima. Nakon toga je pozvao i druge Ruse da mu se pridruže i naprave isto. "Bit ćete zbrinuti do kraja života", rekao im je.

Dio krivnje za nasilan kraj svoje priče snosi i sam. U Španjolskoj je živio "indiskretno", ispričao je jedan policijski dužnosnik. Zalazio je u barove popularne među ruskom i ukrajinskom klijentelom, rastrošno postupajući s novcem koji je dobio od ukrajinske države. Vozio se po Villajoyosi u crnom Mercedesu S klase.

Nije utvrđeno kako su ga točno ubojice pronašle, iako su dva ukrajinska dužnosnika rekla da je stupio u kontakt s bivšom djevojkom, koja je još uvijek u Rusiji, i pozvao je da ga posjeti u Španjolskoj. "To je bila velika pogreška", rekao je jedan od dužnosnika, piše NYT.

Visoki policijski dužnosnici, koji su u razgovoru s američkim dnevnikom tražili da ostanu anonimni, rekli su da ubojstvo ima obilježja sličnih napada povezanih s Kremljom, uključujući atentat na bivšeg zapovjednika čečenskih pobunjenika u Berlinu 2019. godine te trovanje bivšeg operativca ruske vojne obavještajne službe Sergeja Skripala u engleskom gradu Salisburyju.

Ukrajinska vlada platila je Kuzminovu 500.000 dolara i osigurala mu ukrajinsku putovnicu i lažno ime: Ihor Ševčenko. Također su mu ponudili priliku da im se pridruži u borbi protiv Rusije.

Umjesto toga, Kuzminov je napustio Ukrajinu u listopadu i odvezao se u Villajoyosu, gradić na obali Sredozemnog mora popularan među britanskim i istočnoeuropskim turistima. Ondje se smjestio na devetom katu skromne stambene zgrade 10-ak minuta hoda od plaže.

Bio je to neobičan izbor za nekoga koga su ruske vlasti ranije eksplicitno odredile za likvidaciju. Regija je dobro poznata operativna baza članova ruskog podzemlja, od kojih neki održavaju veze s obavještajnim službama zemlje, kažu španjolske vlasti.

image

Maksim Kuzminov s ukrajinskim dužnosnicima.

Maxym Marusenko/Nurphoto Via Afp

Prije četiri godine španjolska policija uhitila je više od 20 osoba povezanih s ruskim kriminalnim skupinama, od kojih su neke djelovale iz Alicantea, koji je u istoj pokrajini kao i Villajoyosa. Osobe su optužene za pranje milijuna dolara stečenih trgovinom drogom i ljudima, iznudama i naručenim ubojstvima, priopćile su španjolske vlasti.

Drugi ruski vojni prebjeg koji se nastanio u Španjolskoj i govorio je pod uvjetom anonimnosti iz sigurnosnih razloga nazvao je regiju u kojoj se Kuzminov nastanio "crvenom zonom", punom ruskih agenata. "Nikad neću ići tamo", rekao je.

"Svi misle da su ga ruske tajne službe likvidirale", rekao je Ivan, izbjeglica iz ukrajinskog grada Hersona. "Posvuda su."

Drugačiji slučaj

U španjolskom godišnjem izvješću o prijetnjama nacionalnoj sigurnosti, objavljenom ovog mjeseca, navodi se da je Rusija obnovila svoje obavještajne operacije u toj zemlji nakon protjerivanja 27 ruskih diplomata zbog rata u Ukrajini. Iako ih je manje, ruski špijuni nastavili su tražiti načine da destabiliziraju španjolsku podršku NATO-u, navodi se u izvještaju.

Zanimljivo je da su ruski agenti prije pokušavali zamagliti povezanost Kremlja s raznim ubojstvima u Europi iako im nije uspijevalo.

Ovaj slučaj je drugačiji. Visoki ruski dužnosnici govorili su o njegovoj smrti s jedva prikrivenim veseljem. "Ovaj izdajica i kriminalac postao je moralni leš u trenutku dok je planirao svoj odvratni zločin", rekao je Sergej Nariškin, direktor ruske vanjske obavještajne službe.

Ukrajinske vlasti uglavnom su šutjele o ubojstvu. Visoki dužnosnici brinu se da bi to moglo odvratiti druge od toga da slijede njegov primjer. "Tko će nakon ovoga surađivati ​​s nama?" rekao je jedan od visokih dužnosnika.

"Rusija će intenzivno širiti propagandu - već to rade - o tome da će pronaći sve izdajice", rekao je taj izvor. "Ovo je skrivena poruka ostalim građanima Rusije, posebno vojnom osoblju: Pronaći ćemo vas ako nas izdate".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 23:15