ZLOČINI KOD VUKOVARA

Živio je mirno i povučeno godinama, a onda su Irci shvatili tko je njihov susjed Vojislav

Bivšeg pripadnika srpske milicije, uhitila je irska garda u veljači na temelju tjeralice hrvatskog Ministarstva pravosuđa

Vojislav Buzaković

 Irish Times

Navodni ratni zločinac optužen za zlostavljanje civila tijekom rata na Balkanu lociran je u Irskoj, gdje je živio dugi niz godina, javlja Irish Times, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Vojislava Buzakovića, bivšeg pripadnika srpske milicije, uhitila je irska garda u veljači na temelju tjeralice hrvatskog Ministarstva pravosuđa. Tada je vraćen na suđenje u Osijek.

Doznaje se da je Buzaković prije nekoliko godina dobio irsko državljanstvo i da je prije uhićenja tamo vodio miran život. Policija ga je otkrila pomoću Schengenskog informacijskog sustava (SIS), baze podataka traženih osumnjičenika i nestalih osoba diljem EU-a.

Buzakovića su 2007. godine hrvatski tužitelji u odsutnosti optužili da je bio dio skupine lojalne Republici Srpskoj Krajini koji su u razdoblju od šest mjeseci od kolovoza 1991. do veljače 1992. nezakonito zatvarali i zlostavljali civile u Petrovcima kod Vukovara.

Uhićen je u Irskoj prošlog 1. veljače kada je pokrenuo "uzbunu prema članku 26" na SIS sustavu tijekom interakcije s policijom. Prema sustavu, kada policajac unese ime u svoj računalni sustav iz bilo kojeg razloga, ono se automatski uspoređuje s bazom podataka SIS-a.

Buzaković se dva dana nakon uhićenja pojavio pred Višim sudom. Nakon niza saslušanja pristao je na izručenje sredinom ožujka te je nakon 10 dana avionom prebačen u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 06:48