UBOJITI PAR

Živjeli su raskošnim životom, vodili luksuzni hotel, a onda se doznala jeziva istina: ‘Oni su dio Jedinice 29155!‘

Godine 2023. češke su vlasti zatražile izručenje Šapošnikovih od Grčke nakon istrage o njihovoj navodnoj ulozi u bombaškim napadima u Vrběticama

Vila Elena

 Screenshot Booking.com/

Par koji je vodio hotel na grčkoj obali razotkriven je kao dio ruske špijunske ćelije koja stoji iza smrtonosnih napada na nekoliko skladišta streljiva u Češkoj, pokazalo je istraga Insidera.

Nikolaj i Elena Šapošnikov kupili su na egejskom poluotoku Halkidikiju trokatnu vilu Elena, koja ima vanjski bazen i veliki vrt. Nekretnina ih je koštala 275.000 eura 2009. godine, a uselili su se godinu dana kasnije.

No luksuzna nekretnina je također služila kao sigurna kuća za pripadnike GRU-a, ruske obavještajne agencije, piše ruski istraživački medij Insider.

Godine 2014. ruska vojna obavještajna služba podmetnula je eksploziv u skladištu oružja u Vrběticama, selu u jugoistočnoj Češkoj Republici, u pokušaju da osujeti opskrbu Ukrajine.

Rečeno je da su hotelijeri omogućili pristup najmanje dvama skladištima Aleksandru Miškinu i Anatoliju Čepigi – koje je britanska policija optužila za trovanje ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u Salisburyju.

Šapošnikovi su također navodno imali izravan kontakt s generalom Andrejem Averjanovim, zapovjednikom GRU-ove Jedinice 29155, koji je osobno nadgledao obje tajne operacije pod vodstvom Kremlja.

Insider ih je opisao kao skrivene špijune, poznate i kao "ilegalci" jer su radili bez diplomatskog pokrića, živeći pod lažnim izgovorima u Češkoj.

Najmanje četiri pripadnika Jedinice 29155, poznate po svojim pokušajima destabilizacije stranih vlada, boravila su ondje između 2012. i 2018., tvrdi se.

image

Vila Elena

Screenshot Booking.com/

Podaci s telefona kojim se koristio general Averjanov također sugeriraju da je nekoliko puta boravio u blizini vile Elena.

Unatoč poznatim izvješćima o ruskoj sigurnoj kući usred Grčke, hotel je još uvijek bio dostupan za rezerviranje na popularnim web stranicama, poput Booking.com i Tripadvisor, sve do 2020.

Godine 2023. češke su vlasti od Grčke zatražile izručenje Šapošnikovih, nakon istrage o njihovoj navodnoj ulozi u bombaškim napadima u Vrběticama.

Još uvijek se čeka konačna odluka grčkih vlasti za Elenu Šapošnikov. Njezin suprug preminuo je od srčanog udara u veljači u 62. godini.

Odvojena istraga čeških sigurnosnih službi otkrila je da Jedinica 29155 stoji iza eksplozija u vladinim skladištima oružja i streljiva.

Istraga je rezultirala protjerivanjem 18 ruskih obavještajnih agenata koji su u zemlji djelovali pod diplomatskim pokrićem.

Eksplozivne naprave navodno su podmetnuli Miškin i Čepiga nakon što su im Šapošnikovi navodno pomogli u pristupu skladištima.

Istraživanje The Insidera sugeriralo je da je Elena Šapošnikov bila izravno povezana s Jedinicom 29155 i da je vjerojatno nadzirala prokremaljske aktivnosti svog supruga i njihova sina.

Osim što je pružala logističku potporu i sigurno utočište za ruske operativce, obitelj je navodno prikupljala obavještajne podatke i regrutirala ih u ime Moskve.

Elena (62) je dobila tajnu rusku putovnicu rezerviranu za pripadnike Jedinice 29155 i od Putina je primila orden Heroja Ruske Federacije, najveće nacionalno vojno priznanje, nakon diverzantskih operacija u Češkoj i Bugarskoj.

Nikolaj, bivši sovjetski vojni časnik, privukao je pozornost čeških istražitelja zbog svoje uloge u Imexu, tvrtki za proizvodnju oružja koja je osnovana da opslužuje europsku vojsku koja još uvijek koristi hardver iz sovjetske ere.

image

Vila Elena

Screenshot Booking.com/

Njihov sin Pavel, koji je nekoć bio član Češke piratske stranke, ljevičarskog pokreta, također je nastavio raditi za tvrtku.

Češke su vlasti počele istraživati ​​obitelj dok su živjeli raskošnim životom unatoč minimalnoj zaradi Nikolaja Šapošnikova kao izvršnog direktora u Imexu, prenosi pisanje Insidera Telegraph.

- U nekim slučajevima njihov službeni prihod nije mogao pokriti čak ni njihov telefonski račun za mjesec - rekli su istražitelji.

Također je otkriveno da je Elena Šapošnikov bila vlasnica tvrtke na Maršalovim otocima i dva bankovna računa u Švicarskoj.

Navodno je ona dojavila generalu Averjanovu, putem njegovog Gmail računa, o tome gdje se nalazi oružje namijenjeno za isporuku u Ukrajinu, Gruziju i Siriju. U to su vrijeme ruske snage sudjelovale u ratovima u sve tri zemlje.

U listopadu 2014. agenti GRU-a počeli su putovati u Češku, gdje im je odobren ulazak u skladišta u Vrběticama.

16. listopada 2014. snažna eksplozija zahvatila je skladište 16, uništivši motore zrakoplova i topničke granate u vlasništvu EMCO-a, još jedne tvrtke za proizvodnju oružja koja se bavi prodajom opreme iz sovjetske ere. Tom prilikom poginula su dva zaposlenika.

Mjesec i pol kasnije, 3. prosinca, topnička i minobacačka granata, kao i jurišne puške, počela su eksplodirati u drugom skladištu.

Šapošnikovi su policiji rekli da su njihove veze s Jedinicom 29155 bile "osobne" i da nisu znali da su članovi povezani s državnim terorizmom.

Optužili su vlasti za politički progon zbog ruskog podrijetla i rekli da su eksplozije u Vrběticama 2014. bile rezultat industrijskih nesreća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:36