PLAMTEĆA RUPETINA

Živopisni diktator naumio zatvoriti čuvena ‘vrata pakla‘, angažirao čitav državni aparat za nemoguću misiju

Gorući plinski krater u pustinji Karakum jedna je od glavnih turističkih atrakcija Turkmenistana

'Vrata pakla' u pustinji Karakum u Turkmenistanu

 Igor Sasin/AFP

Predsjednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov naredio je svojoj vladi da pronađe način za gašenje plinskog kratera koji podsjeća na vrata pakla plamteći u pustinji Karakum posljednjih 50 godina.

Krater koji se nalazi u blizini sela Darvaza, oko 270 kilometara od glavnog grada Turkmenistana, Ašgabata, službeno se zove "Sjaj Karakuma", ali ga lokalno stanovništvo obično naziva "vrata pakla", prenosi RT.

Krater širok 60 metara rezultat je urušavanja tla tijekom istraživanja plina 1971. godine. Namjerno je zapaljen zbog straha da bi otrovni plin mogao ugroziti ljude i divlje životinje u tom području.

Iako se očekivalo da će brzo izgorjeti, krater i dan danas izbacuje plamen, stvarajući zastrašujući, ali vrlo živopisni dojam i fenomen.

image

'Vrata pakla' u pustinji Karakum u Turkmenistanu

Igor Sasin/AFP

'Vrata pakla' postala su jedno od najpoznatijih svjetskih znamenitosti ove srednjoazijske nacije. Međutim, turizam baš i ne cvjeta u Turkmenistanu, koji svake godine posjeti manje od 10.000 stranih gostiju.

To je možda i ključni razlog odluke nekonvencionalnog predsjednika Berdimuhamedova, osebujnog lidera diktatorskih sklonosti - koji repa, upravlja helikopterom, vozi se u trkaćim automobilima, voli pokazivati svoje vještine pucanja i slično - da ugasi plamen.

image

'Vrata pakla' u pustinji Karakum u Turkmenistanu

Igor Sasin/AFP

Tijekom online sastanka s vladom u petak, predsjednik je ustvrdio da zemlja gubi vrijedne prirodne resurse, koje bi inače mogla prodati u inozemstvo, a novac koristiti za poboljšanje dobrobiti građana Turkmenistana.

Zapaljeni plin je, kako je dodao, štetan i za ljude i okoliš.

image

'Vrata pakla' u pustinji Karakum u Turkmenistanu

Igor Sasin/AFP

Berdimuhamedov je naložio zamjeniku premijera zaduženom za industriju nafte i plina, da organizira razgovore sa znanstvenicima, uključujući i strane stručnjake, da se ustanovi kako se nositi s plamenom.

Međutim, još je nejasno hoće li se time napokon zatvoriti 'vrata pakla', budući da je predsjednik izdao sličnu naredbu 2010. godine, ali ona tada, kako navodi RT, nije mogla biti ispunjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:52