ANTIVAKSERI U VATIKANU

‘Život za Franju dajemo, ali cijepiti se nećemo!‘; Iz Papine Švicarske garde istjerani antivakseri

Sveta Stolica je zaključila da nema prostora za rizik, te da svi pripadnici kohorte moraju biti cijepljeni
Švicarska garda
 Andreas Solaro/AFP

Trojica pripadnika Papinske švicarske straže istupili su iz te najpitoresknije vojne postrojbe na svijetu, jer su antivakseri. U svibnju su prisegli da će biti poslušni Papi i po cijenu vlastitog života, u listopadu su odlučili da ne daju ne život i glavu, nego ni ubod u mišić u nadlaktici, makar i Papa to naredio.

Naime, poglavar Katoličke crkve papa Frane je odredio da na teritorij Države Vatikanskoga Grada ne smije stupiti nitko tko nema valjanu potvrdu o zaštićenosti od covida-19: takozvani green pass, kojim dokazuju da su se ili cijepili, ili preboljeli zarazu, ili svakih 48 sati izvadili negativan bris. Budući da švicarski gardisti svakodnevno dolaze u blizak kontakt s Papom i njegovim gostima, Sveta Stolica je zaključila da nema prostora za rizik, te da svi pripadnici kohorte, kako se postrojba službeno označava, moraju biti cijepljeni. Odluku o tome potpisao je Papin kardinal državni tajnik Pietro Parolin i ona je u petak stupila na snagu.

Među Papinim Švicarcima ostali su šestorica necijepljenih. Trojica su popustili i daju se cijepiti, druga trojica su radije napustili službu i vatikanski teritorij.

Ne bi se o tome znalo, da tu „cvebu“ nije jučer objavio švicarski dnevnik Tribune de Genève. Upitan o tome u Rimu, predstavnik za javnost Papinske švicarske straže Urs Breitenmoser je objasnio da su trojica antivaksera slobodno napustili Gardu, dok su ostala trojica, koji su se predomislili, suspendirani dok ne obave sav ciklus vakciniranja protiv covida-19. Breitenmoser objašnjava da se odluka o obaveznom cijepljenju podudara s pravilima „svih armija na svijetu“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:38