NOĆNA MORA SIRIJCA

ŽIVOTNA DRAMA AZILANTA 'Htio sam u Njemačku, a zaglavio sam u Srbiji. Policija me tukla i opljačkala'

Da bi iz Sirije stigao do azila u Njemačkoj, Sultan je potrošio oko gotovo 60.000 kuna, od čega 14.000 kuna na podmićivanje policije i krijumčara u Srbiji.
Syrian Kurdish people get into bus after crossing the border between Syria and Turkey after several mortars hit both side in the southeastern town of Suruc, in the Sanliurfa province, on September 30, 2014. Tens of thousands of Syrian Kurds flooded into Turkey fleeing an onslaught by the Islamic State (IS) group that prompted an appeal for international intervention. Some refugees now want to return to protect their homes and join the fight against Islamic State group militants. AFP PHOTO / BULENT KILIC
 BULENT KILIC/AFP

Azilant Sultan, inače 21-godišnji student iz Sirije, prepričao je za Huffington Post svoju životnu dramu nakon napuštanja domovine u potrazi za boljim životom u Europi, točnije Njemačkoj. Sultan je odlučio zauvijek napustiti Damask nakon što je režimska policija uhitila njega i prijatelje, a zatim ih brutalno mučila i pretukla.

No, nije slutio kakvi će ga sve crni scenariji dočekati na putu prema Njemačkoj.

Za dlaku je izbjegao brodolom dok je plovio iz Turske prema Grčkoj, mrcvario se po sićušnim zatvorskim ćelijama u Ateni, a onda je stigao do granice Makedonije i Srbije.

- Srpska policija nas je čekala. Tukli su nas, šamarali i uzeli nam novac. A onda su nas vratili u Makedoniju - ispričao je Sultan preko Skypea novinarki Huffington Posta .

Azilanti nisu odustajali. Idućeg dana ponovno su došli na srpsku granicu, a Sultan je jednog policajca pozvao sa strane i pružio mu 50 eura.

- Policajac je zažmirio na jedno oko i pustio nas da prijeđemo granicu. Uzeli smo taksi. Svatko je morao platiti 1800 kuna, a vozač nas je samo izbacio u predgrađu Beograda. Otišli smo do najbliže policijske postaje - prisjeća se Sultan.

Umjesto pomoći, u policiji su ih tražili da plate kaznu od 380 kuna zato što su ilegalno prešli granicu. Uz to, strpali su ih u pritvor i dali im tjedan dana da napuste Srbiju. Shvativši gdje to sve vodi, Sultan je krijumčarima iz Srbije platio 12.000 kuna da ga prebace u Mađarsku, odakle je uspio prijeći i austrijsku granicu te završiti u Centru za izbjeglice u Frankfurtu, gdje je dobio hranu i smještaj.

Da bi iz Sirije stigao do azila u Njemačkoj, Sultan je potrošio oko gotovo 60.000 kuna, od čega 14.000 kuna na podmićivanje policije i krijumčara u Srbiji.

- Većina ljudi kaže da je Europa san, ali ona je ustvari noćna mora - zaključio je Sultan za Huffington.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:36