SAKAŠVILIJEVA AGONIJA

Životna drama bivšeg predsjednika Gruzije: Štrajka glađu u zatvoru u kojem mu prijete i zlostavljaju ga

Sakašvili, koji štrajka glađu u zatvoru, uskoro bi se mogao suočiti s raznim zdravstvenim komplikacijama

Mihail Sakašvili

 AFP

Sjedinjene Države "pozorno prate" tretman bivšeg gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija, osuđenog za zlouporabu vlasti, koji štrajka glađu od uhićenja 1. listopada, priopćio je u četvrtak američki State Department.

"Pozivamo vladu Gruzije da se prema gospodinu Sakašviliju ponaša pošteno i dostojanstveno", stoji u priopćenju Ministarstva. "Također snažno pozivamo vladu Gruzije da osigura da gospodin Sakašvili bude u mogućnosti prisustvovati svim sudskim raspravama za svoje kaznene slučajeve u tijeku".

Sakašvili, koji štrajka glađu u zatvoru više od mjesec i pol dana, uskoro bi se mogao suočiti s raznim zdravstvenim komplikacijama, objavila je skupina za ljudska prava u srijedu.

Ističu kako zatvorska bolnica koja liječi Sakašvilija nema odgovarajuću medicinsku opremu i da su mu drugi zatvorenici prijetili i zlostavljali.

image

Prosvjednici u Tbilisiju traže oslobađanje Saakašvilija

Vano Shlamov/AFP

Sakašvili je uhićen 1. listopada nakon povratka iz egzila u Gruziju kako bi okupio oporbu uoči lokalnih izbora u, kako je opisao, misiji spašavanja zemlje.

Prijeti mu šest godina zatvora nakon što je 2018. u odsutnosti osuđen za zloporabu položaja tijekom svog predsjedničkog mandata 2004.-2013., no on optužbe odbacuje kao politički motivirane.

Sakašvili je najistaknutija osoba u postsovjetskoj povijesti Gruzije, a došao je na vlast miroljubivom "revolucijom ruža" 2003. godine. Pet godina kasnije odveo je zemlju u katastrofalan rat s Rusijom.

Tisuće njegovih pristaša tjednima prosvjeduju na ulicama, a Služba državne sigurnosti optužila ga je za planiranje državnog udara.

Gruzijske vlasti su priopćile da Sakašvili neće biti pomilovan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:19