ZAVRŠIO NA INTENZIVNOJ

ŽIVOTNA DRAMA HELMUTA KOHLA Veliki njemački kancelar u kritičnom stanju nakon operacije crijeva

Former German Chancellor Helmut Kohl's reads his book during the presentation of Kohl's book titled "Out of Concern for Europe" in Frankfurt am Main, western Germany, on November 3, 2014. Former German chancellor Helmut Kohl has lashed out at his successors again in a new book coming out this week, blasting their policies on Russia and the euro. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
 DANIEL ROLAND/AFP

Bivši njemački kancelar Helmut Kohl (85), arhitekt njemačkog ujedinjenja nakon rušenja Berlinskog zida, veliki državnik i čovjek koji je imao snažnu ulogu u međunarodnom priznanju Hrvatske, u kritičnom je stanju nakon što je završio na operaciji crijeva, piše The Guardian pozivajući se na internetsko izdanje uglednog njemačkog tjednika Der Spiegela.

Kohl je trenutno na intenzivnoj njezi u sveučilišnoj bolnici u Heidelbergu, a na operaciji je završio nakon postupka ugradnje umjetnog kuka. Ni iz njegova ureda ni iz CDU-a nisu htjeli iznositi detalje o njegovu stanju, dok su iz bolnice najavili mogućnost da će se javnosti priopćenjem obratiti Kohlova obitelj.

'Želim se vratiti kući čim prije', izjavio je početkom svibnja Kohl za njemački tabloid Bild, nakon operacije kuka. Umjesto napuštanja bolnice, zadržan je zbog nove operacije, nakon koje je dulji period bio bez svijesti. Protekli je vikend trebao biti prebačen na rehabilitaciju u Bavarsku, no do toga očito nije došlo.

Kohl je ne samo arhitekt njemačkog ujedinjenja, već i jedan od glavnih arhitekata europskog ujedinjavanja nakon rušenja komunizma na istoku kontinenta. Bio je i politički mentor Angeli Merkel, s kojom je u međuvremenu raskrstio nakon što se našao u skandalu zbog sumnjivih političkih donacija.

Proteklih nekoliko godina kreće se uz pomoć invalidskih kolica, a o njemu uglavnom brine njegova druga supruga Maike Kohl-Richter (51). Krajem prošle godine objavio je knjigu 'Iz brige za Europu', u kojoj je kritizirao aktualnu europsku i njemačku politiku prema Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:34