ZATOČIO JE OTAC

Životna drama princeze Dubaija: ‘Upomoć, ne znam hoću li nakon ove snimke ostati živa...‘

Poruke je snimala na toaletu i slala prijateljima, no nedavno su prestale stizati, pa su prijatelji alarmirali medije i UN
Princeza Latifa
 Profimedia, YouTube Screenshot

Princeza Latifa Al Maktoum, kći moćnog vladara Dubaija koja je pokušala pobjeći od svoje obitelji 2018., slala je mobitelom snimke svojim prijateljima, u kojima je optuživala svojeg oca, šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma, da je drži kao taoca, te naglašavala da strahuje za svoj život.

Snimke je slala uz pomoć mobitela koji su joj prijatelji uspjeli prokrijumčariti u vilu u kojoj je zatvorena, s rešetkama na prozorima i naoružanim stražarima oko zdanja. Poruke je snimala na toaletu, iz jedine prostorije u kući u kojoj se mogla zaključati. No, nedavno su poruke prestale stizati, zbog čega su Latifini prijatelji podijelili snimke s medijima i apelirali na UN da joj pokuša pomoći.

- Ja sam talac, a vila iz koje se javljam pretvorena je u zatvor. Ne znam hoću li uspjeti preživjeti. Policija mi prijeti da ću ostatak života provesti u zatvoru i da nikada više neću ugledati sunčevu svjetlost, govori Latifa na jednoj od snimaka.

Latifa, koja danas ima 35 godina, prvi je put bezuspješno pokušala pobjeći kada je imala 16. Tek kada je upoznala francuskog poduzetnika Hervea Jauberta 2011., smislila je izvediv plan koji je planirala sljedećih sedam godina.

Pobjegla je uz pomoć svoje instruktorice capoeire, Tiine Jauhiainen, s kojom se u veljači 2018. ukrcala na gumeni čamac i zaputila prema međunarodnim vodama, gdje ju je Jaubert čekao u jahti koja je plovila pod američkom zastavom.

Bijeg se činio uspješan, no osam dana kasnije, dok je jahta bila pored indijske obale, na nju su se ukrcali komandosi, koji su Latifu i Jauhiainen istjerali iz skrovišta ispod palube dimnim bombama. Pod prijetnjom oružjem vratili su je u Dubai, zajedno sa svima na brodu, koje su pustili nakon dva tjedna pritvora u Emiratima. Latifa se od tad nije više pojavila u javnosti, a indijske vlasti nikada nisu komentirale svoju ulogu u njezinom zarobljavanju.

U video snimkama koje su njezini prijatelji ustupili BBC-u, Latifa je ispričala kako se krvnički borila protiv komandosa na brodu. Dali su joj sredstvo za uspavljivanje dok su je ukrcavali u privatni zrakoplov, i nije se probudila dok nije sletjela u Dubai.

Od tada je, tvrdi, zarobljena sama u luksuznoj vili bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom. Vrata i prozori kuće osigurani su rešetkama, a ispred kuće čuvaju je policijske snage. Nema pravo ni na medicinsku ni na pravnu pomoć.

Šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum utjecajni je vladar Dubaija i potpredsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji već godinama tvrde kako je Latifa “sigurna sa svojom obitelji”. Mohammed je vlasnik tvrtke koja se bavi konjičkim sportovima i čest je gost na popularnim događanjima u tom sportu, poput Royal Ascot utrka, gdje se uredno druži s britanskom kraljevskom obitelji.

image
Princeza Latifa 2006.
Marwan Naamani/Afp/Profimedia

Latifu je nakon zarobljavanja 2018. posjetila bivša povjerenica UN-a za ljudska prava Mary Robinson, no Latifina ju je obitelj uvjerila kako nesretna princeza boluje od bipolarnog poremećaja, te su joj predočili lažnu dokumentaciju kojom su to i potvrdili. Ministarstvo vanjskih poslova Emirata uslikalo je Robinson i Latifu zajedno i predstavilo to kao dokaz da je princeza zdrava i da se za nju dobro skrbi. Danas Robinson kaže kako je bila “stravično prevarena”.

Britanski Visoki sud prošle je godine utvrdio niz činjenica vezanih uz slučaj šeika Mohammeda, između ostalog potvrdivši da je naredio i organizirao njezinu otmicu 2002. i 2018., te nezakonitu otmicu njezine starije sestre princeze Shamse 2000., koja je također pokušala pobjeći. Prijatelji princeze Latife nadaju se da će joj međunarodna javnost, potaknuta sudskim presudama, možda ipak uspjeti pomoći dok nije prekasno.

image
Tiina Jauhiainen
Mark Thomas/Zuma Press/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 00:24