KORUPCIJA, PRANJE NOVCA...

ŽIVOTNI PAD LJUDI KOJI SU BILI MEĐU NAJMOĆNIJIMA NA SVIJETU Bivši predsjednik i predsjednica optuženi za stvaranje zločinačke organizacije!

Dilma Rousseff i Luiz Inacio Lula da Silva
 Nacho Doce/File Photo / REUTERS

Glavni brazilski tužitelj u utorak je optužio bivšeg predsjednika i bivšu predsjednicu, Luisa Inacia Lulu da Silvu i Dilmu Rousseff, zajedno s još šestero članova njihove Radničke stranke za korupciju i stvaranje zločinačke organizacije.

Tužitelj Rodrigo Janot tvrdi da je osmero članova brazilske Radničke stranke, uključujući Lulu i Rousseff, počinilo niz kaznenih djela vezanih uz državnu naftnu kompaniju Petrobras, poput organiziranja kartela, korupcije i pranja novca.

To su prve optužnice za kaznena djela protiv Dilme Rousseff koja je 2016. razriješena predsjedničke dužnosti zbog kršenja zakona o proračunu.

U dokumentu od 230 stranica podnesenom Vrhovnom sudu Lula se optužuje da je bio na čelu organizacije.

Lula, koji je još uvijek najpopularniji braziliski političar, već je bio osuđen i podnio je žalbu na osudu za korupciju koja bi ga onemogućila da se kandidira za predsjednika na izborima 2018. godine. Lula je suočen s još četiri druga procesa za korupciju.

Optužbe su proizašle iz istrage koja je otkrila da je skupina tvrtki podmićivala dužnosnike kako bi osigurale povoljne ugovore s Petrobrasom. Ta su otkrića pokrenula niz istraga koje su uzdrmale brazilski politički sustav i gospodarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:49