ZABRANJENA LJUBAV

Životni pad menadžera koji je spasio McDonald‘s: Zbog tajnih afera mora vratiti 42 mil. dolara

Easterbrooku je raskinut ugovor bez navođenja razloga nakon što je otkriveno da je imao konsenzualan odnos s jednom zaposlenicom
Steve Easterbrook
 Tns/Ddp Usa/Profimedia

Kad je bivši izvršni direktor McDonald’sa, Steve Easterbrook, prošle godine bio otpušten zbog afere sa zaposlenicom, otišao je iz firme s otpremninom od gotovo 42 milijuna dolara. Sada ga McDonald’s tuži za laž i prijevare navodeći nove dokaze o odnosu s još tri zaposlenice i traži natrag taj novac.

Easterbrooku je raskinut ugovor bez navođenja razloga u studenome prošle godine nakon što je otkriveno da je imao konsenzualan odnos s jednom zaposlenicom. Odnos nije bio fizički, uključivao je sexting (razmjena eksplicitnog sadržaja putem digitalnog uređaja), ali je Easterbrook time prekršio stroga pravila tvrtke. Ispričao se i prihvatio otkaz, kazavši da je to ispravna odluka.

No, istražitelji i njegovi kolege tada nisu znali da Easterbrook održava seksualne odnose s još tri zaposlenice. Iako ljubavni odnosi između šefova i podređenih nisu novost, ono što se izdvaja u ovom slučaju je kojom silinom je McDonald’s krenuo na Easterbrooka iznoseći sve prljave detalje u javnosti.

Takav potez netipičan je za korporativnu Ameriku koja obično ovakve tužbe provodi tiho, bez pompe i što prije ih posprema pod tepih. Možda jedini slučaj koji bi se mogao usporediti s ovime je onaj iz 1996. godine kad je Michael Ovitz napustio Disney sa 140 milijuna dolara otpremnine iako je u tvrtki radio samo 14 mjeseci.

Kako prenosi New York Times, dioničari su podigli tužbu, ali je sudac nakon gotovo 10 godina presudio u korist Ovitza uz objašnjenje kako je Disney možda donio lošu odluku, ali da Ovitz po zakonu ima pravo na toliku otpremninu.

Pozitivci

Spekulira se da se McDonald’s želi u jeku pokreta #MeToo i BlackLivesMatter pozicionirati kao pozitivna kompanija koja brine o svojim zaposlenicima i potrošačima te sluša i primjenjuje moderne vrijednosti. Ono što je za sada sigurno je da će ova tužba još neko vrijeme puniti medijske stupce. Iako je prvi udarac zadao McDonald’s, pitanje je koliko dugo mogu biti u prednosti. Tužba je podignuta u ponedjeljak, a Easterbrook još uvijek nije dao komentar u javnosti.

image
Steve Easterbrook
Hannelore Foerster

Easterbrooku ide na ruku i to što su ga u McDonald’su gledali kao spasioca kad je 2015. godine došao na poziciju izvršnog direktora. Rođen je u Watfordu, Engleskoj, gdje je za McDonald’s počeo raditi 1993. godine kao voditelj podružnica. Šefom u Velikoj Britaniji postaje 2006. godine, a zatim 2011. godine napušta McDonald’s i postaje izvršni direktor Pizza Expressa i potom direktor britanskog lanca restorana Wagamama. U McDonald’s se vraća 2013. godine kao direktor branda (CBO). Kad je postavljen za izvršnog direktora 2015., McDonald’s je bio u financijskoj krizi.

Pedesettrogodišnji Eastbrook tada je uveo mnoge promjene, od modernizacije poslovanja, uvođenja tehnoloških inovacija poput naručivanja putem touch-screen zaslona i odluke da doručak bude dostupan za narudžbu cijeli dan. Wall Street Journal piše kako su se dionice kompanije udvostručile tijekom njegova mandata. Imao je godišnju plaću od 16 milijuna dolara i bio je jedan je od nekolicine Britanaca koji su se uspjeli popeti tako visoko u korporativnoj Americi.

Međutim, kao što je to nerijetko slučaj s onima koji naizgled imaju sve što mogu poželjeti, čini se kako im nikad nije dosta. Tako se Easterbrook prvo razveo od supruge s kojom ima tri kćeri i upustio se u avanturu s PR-ovkom koja je radila za McDonald’s. Veza je potrajala dvije godine, a odbor je odlučio kako ta veza ne krši njihovu politiku kuće. Ali, kada je prije mjesec dana do McDonald’sa došla anonimna prijava da je Easterbrook imao seksualne odnose s još tri zaposlenice, odbor je odlučio malo ozbiljnije istražiti te navode.

image
supruga Stevea Easterbrooka Susie Jennings

Zakoni

Otkriveno je da je Britanac slao gole, polugole i seksualno eksplicitne fotografije i videozapise žena, uključujući fotografije zaposlenica McDonald’sa, sa svog službenog e-maila na privatni Hotmail račun. Osim toga, otkriveno je da je dao dionice McDonald’sa vrijedne stotine tisuća dolara jednoj od zaposlenica s kojom je bio u vezi. U McDonald’su tvrde kako do ovih informacija nisu došli u prvoj istrazi jer je Easterbrook obrisao poruke sa svog iPhonea.

Div brze hrane sada tvrdi kako su fotografije “neosporni dokazi” da je Easterbrook prekršio pravilo tvrtke o seksualnom odnosu s podređenima i da je prošle godine lagao istražiteljima.

“Da je Easterbrook bio iskren s istražiteljima i nije prikrivao dokaze, McDonald’s bi znao da ima zakonski razlog okončati njegov ugovor 2019. godine”, stoji u tužbi koje ju McDonald’s podnio protiv bivšeg direktora.

U tom slučaju, Easterbrook ne bi imao pravo na otpremninu, a McDonald’s se nada da će tužbom uspjeti spriječiti Britanca da unovči ili proda svoje dionice.

image
Denise Paleothodoros, s kojom je Eastbrook održavao ljubavne odnose

Navodno je odluku o izlasku s tužbom u javnosti potaknuo novi izvršni direktor McDonald’s Chris Kempczinski. On je odlučio promijeniti kulturu partijanja i bratimljenja u McDonald’su u kojoj je Easterbrook navodno rado sudjelovao. Naime, nekoliko je anonimnih izvora reklo za WSJ kako se u McDonald’su već desetljećima održavaju razuzdane zabave zaposlenika i njihovih šefova i da zajedno pohode barove nakon radnog vremena.

Ljubavni odnosi i veze između zaposlenika su postali toliko učestali da su iskovali novu izvedenicu - “McBrak”. Iako je takvo ponašanje zabranjeno, s obzirom na to da su u njemu sudjelovali i direktori, često je progledano kroz prste. Novi direktor Kempczinski sada najavljuju “kulturnu promjenu” u McDonald’su, a mačo klubovi ostat će u prošlosti, tamo gdje i pripadaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:47