MARINA OVSJANJIKOVA

Životni put ruske novinarke koju slavi Zapad: Do jučer uređivala omiljenu Putinovu emisiju, a onda mu okrenula leđa

Jako se sramim jer sam puno godina provela kreirajući propagandu Kremlja. Sram me jer sam prezentirala laži na TV ekranima, poručila je

Marina Ovsjanjikova

 Facebook, AFP

Ustrajna novinarka i profesionalac od velikog povjerenja. Tako su kolege Marine Ovsjanjikove opisale urednicu koja je uletjela u kadar na ruskoj državnoj televiziji s antiratnom porukom "Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vas lažu".

Nakon pet sekundi u programu središnjeg dnevnika državne televizijske postaje Prvi kanal, dugogodišnju urednicu su priveli u policijsku postaju gdje je zadržana preko noći, sve dok nije odvedena na sud gdje je kažnjena globom od 30.000 rubalja (1,937 kuna). Optužena je za "organiziranje nedopuštenog javnog događanja".

Nije isključeno da ruski tužitelji protiv nje podignut optužnicu po novom drakonskom zakonu, kojim se "diskreditacija ruske vojske" može kazniti zatvorskom kaznom do 15 godina zatvora, ili višegodišnjim prisilnim radom.

U videozapisu koji je snimila uoči prosvjednog čina, Ovsjanjikova je pozvala svoje sugrađane da prosvjeduju protiv rata i poručila im da samo oni imaju moć zaustaviti "ludilo".

image

Upad u prijenos uživo na Prvom kanalu

AFP

- Jako se sramim jer sam puno godina provela kreirajući propagandu Kremlja. Sram me jer sam prezentirala laži na TV ekranima, jer sam sebi dopustila da Rusima ispirem mozak, rekla je u poruci koja je objavljena na njezinom Instagram profilu. Oko vrata nosila je ogrlicu u bojama ukrajinske i ruske zastave.

Marinu Ovsjanjikovu smatraju medijskim insajderom koja je godinama gradila uspješnu karijeru u režimskim medijima. Izronila je iz provincijske opskurnosti na utjecajnu poziciju urednice jedne od najvažnijih večernjih emisija u Rusiji za čiju je voditeljicu ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da mu je omiljena, piše britanski Telegraph.

U videozapisu Ovsjanjikova je istaknula da joj je rat osobito bolan zbog njezina porijekla. Otac joj je Ukrajinac, a majka Ruskinja. Odrasla je u južnoj Rusiji, a studij novinarstva na državnom sveučilištu Kuban u istoimenoj ruskoj oblasti pohađala je zajedno s Margaretom Simonjan, glavnom urednicom državnog agitrop kanala Russia Today (RT).

Rođena je u Odesi, ukrajinskoj crnomorskoj luci koja se upravo priprema za vjerojatni ruski napad.

image

Marina Ovsjanjikova

Facebook

Margareta Simonjan, koju na Zapadu smatraju vodećom kremaljskom propagandisticom, u utorak je demantirala da su ona i Ovsjanjikova bile u istom razredu u školi, ali je potvrdila da su pohađale isti studij novinarstva te da su zajedno radile na Kuban TV-u, državnoj televiziji u Krasnodaru.

Simonjan je ustvrdila da je Marina Ovsjanjikova bila štićenica Vladimira Runova, tadašnjeg glavnog direktora Kuban TV-a, koji se zalagao da baš ona bude imenovana specijalnom dopisnicom iz Krasnodara.

Runov je u izjavi za lokalne medije zanijekao poseban odnos s Ovsjanjikovom, ali je rekao da ju je preporučio za menadžersku školu na prestižnom državnom sveučilištu jer je ‘sposobna‘ djelatnica.

Marina Ovsjanjikova bila je popularna TV voditeljica krajem 90-ih u svom zavičaju, prije nego što se preselila u Moskvu. U objavi na Facebooku, kojom je obilježila obljetnicu zaposlenja, prisjetila se prvih nekoliko godina rada na regionalnoj televiziji u Krasnodaru. Napisala je kako je radila danonoćno, te da nije imala slobodnih dana niti godišnji odmor.

Poznati medijski menadžer u Krasnodaru opisao je Marinu kao neustrašivu novinarku. Ždan Tihonov, koji je uređivao vijesti na Kuban TV-u koncem 90-ih zajedno s Ovsjanjikovom, rekao je za portal 93.ru da je s njom bilo ugodno raditi te da je bila vrlo uporna i da je radila sve što se od nje tražilo.

image

Marina Ovsjanjikova

AFP

Neimenovani kolega rekao je da je Ovsjanjikova odrasla u Groznom, glavnom gradu Čečenije, ali d se preselila neposredno uoči izbijanja Prvog čečenskog rata 1994. godine. Ovu tvrdnju Telegraph nije mogao provjeriti iz neovisnog izvora.

U Krasnodaru su je znali po prezimenu Tkačuk prije nego što se udala za Igora Ovsjanjikova, dugogodišnjeg realizatora na RT-u. U utorak je Margareta Simonjan potvrdila da Ovsjanjikov još uvijek radi za njezin kanal.

- Razveli su se odavno i vode različite živote. Vrlo različite živote, očito, dometnula je sarkastično.

Objave na društvenim mrežama svjedoče o glamuroznom životu Marine Ovsjanjikove, dobro plaćene televizijske persone. Rado je objavljivala selfije odjevena u skupocjenu odjeću. Voljela je bunde i luksuzni nakit, a rado se hvalila prekooceanskim putovanjima.

Na Instagramu se predstavlja kao sretna mama dvoje djece koja voli fitness i plivanje u otvorenim vodama. Navodi sudjelovanje na nekoliko velikih plivačkih natjecanja na otvorenom, uključujući jedan događaj u Istanbulu, na Bosporu. Fotografije koje je objavljivala na Facebooku otkrivaju da je putovala po cijelom svijetu, od Italije do Argentine.

Farida Rustamova, istaknuta ruska novinarka, izjavila je citirajući kolege, da Ovsjanjikova nikada nije ostavljala dojam politički angažirane osobe, te je uglavnom pričala o djeci, psima i obiteljskom gnijezdu.

Stroge mjere sigurnosti u TV studiju Prvog kanala ukazuju na činjenicu da autsajder nikako nije mogao prekinuti prijenos uživo u središnjem dnevniku.

Posljednjih godina, Ovsjanjikova radila je kao urednica središnjeg dnevnika u 21 sat. Uređivala je i prevodila vijesti koje objavljuju svjetske agencije.

Zaštitari u studiju vjerojatno nisu obraćali pažnju na Ovsjanjikovu, koja je u ponedjeljak navečer bila u redovnoj smjeni dok je prilazila snimatelju s antiratnim transparentom. Bila je dugogodišnja "djelatnica od povjerenja".

- Postoje zaštitari, ali urednici rade u svojim smjenama i svi se međusobno poznaju. Nije bilo teško unijeti transparent u fasciklu, rasklopiti ga i pokazati iza leđa voditelja. Vjerujem da nije bilo nikoga tko bi je mogao zadržati u tom trenutku, objasnio je bivši novinar Prvog kanala Igor Riskin za ruski portal Meduza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:33