DOSTA NEUGODNO

‘Zlatni tuš‘, bivše ljubavnice, Putinove ucjene... Cure dijelovi eksplozivne knjige o Trumpu

‘Vidio sam pravog Trumpa, u striptiz barovima, na tajnim poslovnim sastancima i u situacijama u kojima je otkrio kakav je doista‘
Donald Trump
 Olivier Douliery

Bivši odvjetnik i blizak suradnik Donalda Trumpa, Michael Cohen (53) objavio je isječke iz svoje knjige o Trumpu u kojoj otkriva neke prilično skandalozne stvari o američkom predsjedniku, uključujući i to da je svjedočio 'zlatnom tušu', piše Daily Mail.

Cohenovi memoari zovu se 'Disloyal', odnosno 'Nelojalan', a u njima otkriva da Trumpa krasi mafijaški mentalitet.

'Osim njegove žene i djece, ja poznajem Trumpa bolje od ikoga drugoga', kaže Cohen i dodaje da je upravo on pogurao Trumpa u predsjedničku utrku 2015.

'Na neki način, poznavao sam ga i bolje od obitelji, jer sam vidio pravog Trumpa, u striptiz barovima, na tajnim poslovnim sastancima i u nekim drugim situacijama u kojima je otkrio kakav je doista: prevarant, lažov, nasilnik, rasist, predator', otkrio je Cohein.

U prvom dijelu knjige, objavljenom na web stranici DisloyalTheBook.com, Cohen tvrdi da Trump 'nema pravih prijatelja'.

'Nema nikoga kome dovoljno vjeruje da bi mu povjerio svoje tajne. Deset je godina imao mene, ja sam uvijek bio tu za njega, a pogledajte što mi se dogodilo', kaže Cohen.

Knjiga sadrži Cohenova priznanja o nekim vlastitim nedjelima zbog kojih je osuđen na tri godine zatvora.

'U Trumpovo ime sam vršio pritisak na građevinare, uništavao poslovne partnere, lagao Melaniji kako bih prikrio njegove afere i maltretirao i vikao na one koji su bili prijetnja Trumpovom usponu.'

'Od zlatnih tuševa u seks-klubu u Las Vegasu, poreznih prijevara, preko dogovora s korumpiranim dužnosnicima bivšeg Sovjetskog saveza, pa sve do ušutkavanja bivših ljubavnica, ja nisam bio samo svjedokom predsjednikovih djela - ja sam bio njihov aktivni učesnik', kaže Cohen.

Osim 'zlatnog tuša' u Las Vegasu, Cohen spominje i navode sadržane u tzv. Dosijeima Steele, odnosno Dosijeima Trump (istrazi pokrenutoj od strane demokrata 2016. kojom su željeli dokazati Trumpone nedopuštene veze s Rusijom), a koji uključuju i tvrdnju da je ruski predsjednik Vladimir Putin ucijenjivao Trumpa još od vremena kad je ovaj bio u Moskvi na izboru za Miss Universe 2013. i kad je, navodno, gledao prostitutke kako uriniraju po krevetu zato što je prije u tom krevetu spavao Barrack Obama.

Cohen nastavlja da Trump doista jest surađivao s Rusima, ali ne na tako sofisticiran način kako to misle njegovi protivnici.

'Znam da istraga Roberta Muellera nije bila lov na vještice. Trump je varao na izborima uz podršku Rusije, jer je stalno pobjeđivanje bez obzira na cijenu njegov poslovni i životni model.'

Cohen kaže kako se Trump Putinu predstavljao kao jedan od njegovih korumpiranih oligarha milijardera.

'To pouzdano znam jer sam osobno sudjelovao u razgovorima i obavještavao njegovu djecu o svim novostima. Čak i kao kandidat za predsjednika, bezočno je lagao američkoj javnosti da nema nikakve veze s Rusijom', kaže Cohen.

Kaže kako je deset godina bio osoba od najvećeg Trumpovog povjerenja te da je Trump bio prva osoba s kojom bi se čuo ujutro i posljednja s kojom bi se čuo navečer te da bi tijekom dana i do 50 puta bio u njegovom uredu.

'Znam da u njegovom ormaru ima jako puno kostura jer sam ih ja osobno tamo sakrio', kaže Cohen i dodaje kako mu je Trump više puta rekao da ga smatra članom obitelji, a on mu je, naivno, vjerovao.

image
Michael Cohen
Timothy A. Clary/AFP

Cohen zatim kaže i kako se bojao da će ga Trumpovi pristaše ubiti nakon svjedočenja pred Kongresom te da ga je i sam Trump želio vidjeti mrtvog. Sam Trump, tvrdi Cohen, uvijek se ponašao poput mafijaškog bossa i znao kako da dođe do onoga što želi.

'Predsjednik me nazvao štakorom i tvitao o meni i mojoj obitelji ljutite optužbe. Primio sam više stotina prijetnji smrću putem emaila i telefona, a kad je Trump rekao da bi 'mogao nekoga ubiti na Petoj aveniji i izvući se s time', mislio je doslovno na mene.'

Cohen kaže kako je dijelove knjige napisao u zatvoru želeći završiti to poglavlje svoga života. No također kaže i kako je uvjeren da i sam Trump zna da mu slijedi zatvor, nazivajući to karmom nakon što je tijekom predsjedničke kampanje pozivao da se u zatvor strpa Hillary Clinton.

Štoviše, Cohen smatra da Trump želi doživotno ostati predsjednikom kako bi izbjegao zatvor te dodaje kako se Trump 'nikada ne šali'.

Cohen, nadalje, govori i o onom nepoznatom, unutarnjem Trumpu, koji je izgubljen i sam bez ljudi koji su mu potrebni.

'Gledajući Trumpa na večernjim vijestima iz zatvorske TV sobe, bilo mi ga je gotovo žao', kaže Cohen.

'Poznajem ga dobro i mogu dešifrirati njegove tikove i geste. Vidim pogled u njegovim očima kad bjesni i luduje, traži nekoga tko bi za njega mogao odraditi prljavi posao i uništiti njegove neprijatelje.'

Cohen je prilično kritičan i prema samom sebi te kaže kako je donio neke bezobzirne, glupe, neiskrene i destruktivne odluke. Kaže kako je izgubio kontakt sa svojom braćom i postao opsjednut novcem.

Cohen je zbog opasnosti od koronavirusa nakratko pušten iz zatvora u svibnju 2020. nakon odslužene jedne godine kazne. Iza rešetaka je završio zbog izborne prevare i laganaj pred kongresom.

U zatvor se vratio početkom srpnja te najavio objavljivanje knjige u kojoj će razotkriti sav Trumpov prljavi veš. Nada se da će knjiga biti na tržištu u rujnu, taman da Trumpu pomrsi računa pred izbore u studenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 13:00