‘BIO SAM U LOVU‘

Zločin koji je užasnuo cijelu državu: Hoće li mučno ubojstvo curice nakon 18 godina dobiti epilog?

Djevojčica je nestala još 2003. godine, a tek krajem 2019. godine otkriven je njezin otmičar i ubojica
Devetogodišnjakinja Estelle Mouzin oteta je 2003. godine na putu iz škole

Francuska policija ponovno je pokrenula potragu za posmrtnim ostacima devetogodišnje Estelle Mouzin, koja je 9. siječnja 2003. godine nestala na putu iz škole u gradu Guermantesu. Sve do studenog 2019. godine policija nije imala konkretnih tragova za pronalazak djevojčice.

Policija je u lipnju 2003. godine u Belgiji uhitila Michela Fournireta zbog pokušaja otmice trinaestogodišnjakinje, a sumnjičili su ga i za otmicu Estelle. Michel je tad imao alibi, pa nije dalje gonjen u slučaju nestanka devetogodišnjakinje. No kasnije se ispostavilo da je alibi bio lažan, a da je policija odgovornog počinitelja imala u svojim rukama.

Michel Fourniret, ispostavilo se kasnije, serijski je ubojica koji je 2008. godine osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva osam osoba, koje su imale između dvanaest i trideset godina. Ukupno je priznao ubojstva dvanaestero osoba. U otmicama, zlostavljanjima i ubojstvima pomagala mu je tadašnja supruga Monique Olivier, koja je također osuđena na doživotnu kaznu zatvora zbog suučešništva u zločinima.

Upravo je ona 2019. godine opovrgnula Fourniretov alibi za otmicu devetogodišnje Estelle. Ubojica je tada policiji kazao kako je bio doma, a alibi mu je potvrđivao telefonski poziv sinu. No Olivier je na sudu kazala kako je taj poziv zapravo uputila ona. Nakon nekoliko mjeseci, u ožujku 2020. godine, Fourniret je priznao otmicu i ubojstvo Estelle Mouzin.

Olivier je svjedočila kako se "Michel vratio iz svog lova i rekao da je pronašao predivnu malenu metu." Na temelju priznanja policija je ponovno pokrenula potragu za posmrtnim ostacima Estelle, no ona je bila bezuspješna. Sud je naložio Fourniretu i Olivier da policiji moraju pomagati u potrazi, a jedno od mjesta koje su posjetili bio je bivši dvorac de Saoutou, koji su bivši supružnici kupili 1980-ih ukradenim novcem. U vrtu dvorca pronađena su 2004. godine tijela dviju žrtava para, Elisabeth Brichet i Jeanne-Marie Desramault.

image
Michel Fourniret
Benoit Doppagne/Afp/Profimedia

Potraga za devetogodišnjakinjom nije urodila plodom u proljeće 2020. godine, kao ni ponovljena potraga u listopadu prošle godine. Fourniretova sjećanja više nisu bila dovoljno konkretna za policiju, s obzirom na njegovu dob od 79 godina. Umro je u zatvoru u svibnju ove godine.

Nova, moguće i posljednja, potraga za ostacima Estelle Mouzin započela je ovog tjedna, a svi se nadaju da će ovoga puta uroditi plodom. Na terenu je s policijom i Monique Olivier, kojoj još predstoji suđenje za ubojstvo britanske studentice Joanne Parrish, čije je tijelo pronađeno 1990. godine. Joanna je bila silovana i premlaćena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:41