MEĐU NAJTRAŽENIJIMA

ZLOGLASNI BALKANSKI DŽIHADIST KRIJE SE NA PODRUČJU SKOPLJA Sigurnosne službe: 'Vratio se iz Sirije s putovnicom na ime Bobana Depića'

 Screenshot

SKOPLJE - Zloglasni balkanski džihadist Lavdrim Mudžaheri (26) albanac iz kosovskog Kačanika, kojeg su američke vlasti stavile na listu najtraženijih terorista, vratio se prije tri tjedna sa sirijskog ratišta i trenutno se krije na području Skoplja, piše skopski 'Utrinski vesnik'.

Pretpostavlja se da su u društvu Mudžaherija još šestorica terorista, koji su nakon ruske vojne intervencije napustili Siriju.

Ove informacije, koje su objavili kosovski mediji, provjerava MUP Makedonije, ali za sada nema službene potvrde, prenose Nezavisne.com.

Pod Mudžaherijevom komandom bori se oko 150 radikalnih islamista iz balkanskih zemalja, među kojima prednjače osobe sa Kosova, Albanije i Makedonije.

Mudžaheri je do 2010. godine radio kao prevoditelj u NATO bazi 'Bondsteel' kod kosovskog Uroševca, odakle ga je NATO poslao u trening kamp u Afganistanu, gdje je ostao dvije godine.

On se u međuvremenu povezao s islamskim radikalnim grupama i vratio na Kosovo, gdje je formirao udruženje 'Islamska omladina', a potom se otišao boriti na strani terorističke organizacije Front Al Nusra u Siriji, a onda se prošle godine pridružio pripadnicima 'Islamske države'.

Foto: Screenshot

U medijima se pojavio nakon što je objavio fotografiju kako pali kosovsku putovnicu, a Mudžaheri se pojavljuje i u propagandnim video snimkama Islamske države. Na Faceebok profilu u kolovozu 2014. objavio je fotografiju na kojoj se vidi kako odsijeca glavu jednom mladiću, a potom je objavljena snimka na kojoj ubija zarobljenika ručnim bacačem iz neposredne blizine.

SAD je u rujnu 2014. svrstala Mudžaherija na četvto mjesto liste najtraženijih svjetskih terorista.

Srpski Informer piše pak kako je Mudžaheri nedavno ljetos bio mjesec dana u Srbiji, a postoje indicije da je nedavno ponovo došao, i to sa grupom od 120 džihadista, njegovih suboraca s Kosova koji su pobjegli s ratišta u Siriji.

Mudžaheri je navodno viđen na jugu Srbije gdje je bio u posjeti ženi jednog svog suborca, gdje se kretao s putovnicom na ime Bobana Depića - kazao je za Informer izvor iz kosovskih sigurnosnih struktura i dodao da službe u regiji na sve načine pokušavaju uloviti Muhadžerija.

- Dva puta su se pojavile informacije da je poginuo, ali nijednom za to nismo dobili potvrdu. Moguće je da se radilo samo o zavaravanju tragova. Pokušavamo dobiti potvrdu informacije da je ponovo na Kosovu jer se radi o jednom od najopasnijih i najozloglašenijih terorista, koji je odsijecao glave zarobljenicima i ubijao ih ručnim bacačima iz neposredne blizine. To samo govori o kakvom se ubojici radi - dodaje izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 05:03