RADIKALNA UVJERENJA

Zloglasni njemački neonacist pušten iz zatvora nakon deset godina, nije promijenio stavove

Mahler spada u prvu generaciju ekstremne Frakcije Crvene brigade, koju je osnovao s teroristima Andreasom Baaderom i Ulrike Meinhof
Horst Mahler (lijevo) u društvu odvjetnika
 Michael Urban/AFP

Osuđeni neonacist, negator Holokausta i jedan od utemeljitelja i kasnijih odvjetnika Frakcije Crvenih brigada (RAF) Horst Mahler izišao je iz zatvora nakon odsluženja desetogodišnje zatvorske kazne, priopćila je u utorak kaznionica u gradu Brandenburg na Havelu, pored Berlina.

Sada 84-godišnji Mahler još je 2009. osuđen na zatvorsku kaznu zbog širenja nacionalne mržnje.

Mahler spada u prvu generaciju ekstremno lijeve Frakcije Crvene brigade, koju je osnovao s teroristima Andreasom Baaderom i Ulrike Meinhof. Prije toga Mahler se profilirao kao odvjetnik pripadnika radikalno lijeve scene, koji su se sukobili sa zakonom.

Istaknuo se antisemitskim ispadima

Početkom sedamdesetih je osuđen na 14 godina zatvora zbog pljačke banke. Mahlera su tada branili kasniji zeleni i socijaldemokratski političar i ministar unutarnjih poslova u kabinetu Gerharda Schroedera, Otto Schilly, i zeleni političar Christian Stroebele.

Devedesetih godina prošlog stoljeća Mahler se politički okrenuo prema krajnjoj desnici i postao jedan od vodećih članova neonacističke Nacional-demokratske stranke Njemačke (NPD). Kao čelnik ove stranke se istaknuo antisemitskim ispadima i širenjem mržnje protiv stranaca.

Prema aktualnoj presudi Mahler će se ubuduće nalaziti pod kontrolom vlasti i neće mu biti dopušteno objavljivanje tekstova bez prethodne provjere vlasti. Mahler je uložio žalbu na ovu presudu.

Mahler u zatvoru nije promijenio svoje svjetonazore. U svojoj posljednjoj reakciji na presudu Mahler je govorio o "vladavini Židova nad njemačkim narodom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:08