KONAČNI FAJRUNT

Zloglasni noćni klub zauvijek zatvara svoja vrata: ‘Vlasnicima se jednostavno više ne da‘

Era Berghaina bi konačno trebala biti završena do kraja ove godine, bez daljnjih promjena u klubu

Klub Berghain

 Jorg Carstensen/dpa/AFP

Slavni - i zloglasni - klub Berghain u Berlinu navodno će do kraja ove godine zauvijek zatvoriti svoja vrata.

O kraju legendarne berlinske institucije govori se već dugo, a najglasnije od početka ovog mjeseca kad su naprasno s radom prestale Berghainova diskografska kuća i booking agencija Ostgut Ton.

Prema pisanju Faze Magazina, nekoliko izvora iz samog kluba potvrdilo je da doista sve završava kasnije ove godine.

‘Berghain se zauvijek zatvara - konačni kraj će doći ove godine‘, navodi jedan izvor.

‘Jedan od osnivača već je isplaćen i navodno sada živi na ladanju u Brandenburgu‘, rekao je drugi izvor blizak klubu.

‘Ostalima se jednostavno više ne da i imaju druge planove u životu.‘

Prema istom izvoru, ‘era Berghaina bi konačno trebala biti završena do kraja ove godine, bez daljnjih promjena u klubu.‘

Legendarni klub u koji je teško ući

Berghain su 2004. godine osnovali prijatelji Norbert Thormann i Michael Teufele, a klub je tijekom godina postao jedan od najpoznatijih svjetskih klubova, te ‘središte techna‘.

Magazini poput New York Timesa i Rolling Stonea proglasili su ga najboljim klubom na svijetu, a novinarka New York Posta napisala je: ‘Danju ne biste ni pogledali ovu zgradu, ali vikendom je druga priča. Pretvara se u meku za partijanere i nonkonformiste, Sveti gral elektronske glazbe i utočište za ispunjavanje seksualnih fantazija. Dobro došli u najbolji klub na svijetu, zloglasni Berghain u Berlinu.‘

image

Klub Berghain

Britta Pedersen/Dpa Picture-alliance Via Afp

Osim zbog sadržaja, Berghain je na glasu kao klub pred kojim ćete satima čekati u redu da uđete, a ni to nije garancija jer na koncu o tome odokativno odlučuju izbacivači.

Najpoznatiji među njima je Sven Marquardt, tetovirana berlinska legenda, koji odlučuje kakva će ekipa plesati u tri unutrašnja objekta - Berghainu, Panorama Baru i Lab.oratoryju, od čega je potonji rezerviran isključivo za muške, homoseksualne posjetitelje.

image

Glavni izbacivač Sven Marquardt, fotografiran 2003. u Berlinu

Profimedia/Profimedia, Akg

Kulturna baština

Na vijesti o zatvaranju legendarnog kluba, neki su glazbenici pokrenuli inicijativu da se Berghain uvrsti na UNESCO-vu listu zaštićene baštine i smatraju kako bi potpora UNESCO-a bila od ‘vitalnog značaja za osiguranje budućnosti techno glazbe‘.

‘Zaštita UNESCO-a bi uvelike pridonijela održavanju tog starog duha Berlina. Prostori poput Tresora i Berghaina bili bi zaštićeni kao kulturne znamenitosti. Toliko se mjesta zatvorilo u samo sedam godina koliko sam ovdje. U drugim bi gradovima to bio prirodni klupski ciklus na djelu, ali Berlin je drugačiji, tu su klubovi i kreativna scena glavna vrijednost grada‘, kazao je Alan Oldham, DJ iz Detroita koji sada živi u Berlinu.

image

Red pred klubom Berghain

Julie Woodhouse/Imagebroker/Profimedia/Julie Woodhouse/imagebroker/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:16