MISIJA ODREDA SMRTI

Zloglasni ruski plaćenici u Ukrajinu došli s jednim ciljem: ‘Putin je osobno izdao naredbu‘

Wagnerovci nemaju standardnu hijerarhiju, već djeluju u grupama, a vjeruje se da je osnivač Jevgenij Prigožin, čovjek izuzetno blizak Putinu

Ilustracija ruskog vojnika, Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin u okviru

 Konstantin Mihalchevskiy/Sputnik via AFP

Zloglasni ruski plaćenici iz Wagner grupe ušli su u Ukrajinu sa zapovijedima da ubiju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i njegov uži krug suradnika, tvrde ukrajinski obavještajci.

Kako piše Daily Telegraph, Ukrajina je došla do informacija da je naredbu za ubojstvo izdao osobno ruski predsjednik Vladimir Putin. Pripadnici zloglasne postrojbe već su ranije pokušali atentate na Zelenskog, no dosad su eliminirani prije nego što bi se približili vrhu ukrajinske vlasti. Sada, navode obavještajci, su glavne mete uz Zelenskog njegov zamjenik Denis Šmihal te šef Ureda predsjednika Andrij Jermak.

image

Pripadnik zloglasne grupe Wagner (lijevo)

Barbara Debout/AFP

List podsjeća kako je u nešto više od tjedan dana od početka invazije ukrajinski predsjednik preživio čak tri pokušaja atentata, od kojih se dva dovode u izravnu vezu s ovom privatnom plaćeničkom skupinom pod kontrolom Kremlja. S oko šest tisuća članova ova je organizacija specijalizirana za infiltraciju u ratne zone, ali tako da ne ugroze ruski ugled. Drugim riječima, Rusija ne priznaje nikakvu odgovornost za njihove aktivnosti kao ni za bilo kakve zločine koje pripadnici ove skupine počine.

Nemaju standardnu hijerarhiju, već djeluju u grupama, a vjeruje se da je osnivač Jevgenij Prigožin, čovjek izuzetno blizak Putinu. On to demantira, kao što i Kremlj odbija sve veze sa Wagnerom.

image

Jevgenij Prigožin

Anadolu Agency via AFP

No, američki dužnosnici tvrde kako imaju dokaze da je plaćenička skupina već uključena u rat, te da je više od 400 njihovih vojnika doputovalo u Kijev s ciljem eliminacije Zelenskog. Godinama se spominje i da su uključeni u rat za neovisnost samoproglašenih proruskih separatističkih republika Doneck i Luhansk na istoku Ukrajine.

Telegraph piše kako su protiv njih već podizane optužnice za ratne zločine u brojnim zemljama gdje su bili upućeni. Europska unija sankcionirala je najmanje troje pripadnika zbog kršenja ljudskih prava u Srednjoafričkoj Republici.

image

Volodimir Zelenski

UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP

- Skupina Wagner regrutirala je, obučila i angažirala privatne vojne operativce u zonama sukoba diljem svijeta kako bi pojačali nasilje, sijali strah među lokalnim stanovništvom, krali resurse i kršili međunarodne zakone, uključujući međunarodne zakone o ljudskim pravima, poručili su tada iz Bruxellesa.

Pozivajući se na Sky News, list piše kako je grupa pripadnika zločinačke skupine, među kojima ima i Rusa, stigla svojedobno u Siriju vojnim zrakoplovima kako bi pomogli režimu Bašara al Asada u toj zemlji. Rusija je tada rekla kako se radilo samo o zračnoj operaciji, negirajući angažiranje Wagnerovaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:33