NE NAZIRE SE KRAJ

Zlokobna atmosfera na ulicama Moskve: ‘Putin za mobilizaciju koristi i kamere s tehnologijom raspoznavanja lica‘

Iza privida normalnosti krije se zlokobna atmosfera, mnogi nerado izlaze van zbog straha da će biti regrutirani za ratu koji ne razumiju

Prizor s ulica Moskve/Ilustracija

 Natalia Kolesnikova/AFP

Sky News donosi tekst o atmosferi u Moskvi, u kojem se navodi kako glavni grad Rusije može biti zadivljujuć u jesen, kada su moskovski parkovi prepuni jesenskih boja pod plavim nebom, kao posljednji veličanstveni bljesak prirode prije nego što zima pokuca na vrata, ali da se ove godine iza svega toga kriju rastući strah i napetost.

Da nema jumbo plakata koji slave heroje ruske ‘specijalne vojne operacije‘, ni po čemu se ne bi moglo znati da se radi o glavnom gradu zemlje koja je u ratu. Život na ulicama Moskve, kako se navodi, teče dalje, ali ispod privida normalnosti krije se sve zlokobnija atmosfera. Na ulicama je osjetno manje ljudi, pogotovo muškaraca u godinama u kojima su sposobni za vojsku i borbu. Stotine tisuća Rusa pobjeglo je iz zemlje nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio djelomičnu mobilizaciju".

Mnogi koji su ostali sada nerado napuštaju svoje domove u strahu da će ih bezbrojne kamere u Moskvi zabilježiti pomoću tehnologije prepoznavanja lica. Putinova mobilizacija pomela je muškarce u invalidskim kolicima, starije osobe, čak su i mrtvi dobili pozive - nitko nije siguran.

Rusi su umorni

Obitelji u Moskvi strahuju od kucanja na vrata nakon čega bi otac, sin ili suprug mogli biti odvedeni u kampove za obuku kao priprema za rat koji ne razumiju i za koji nemaju uvjerljivo objašnjenje. Također, Moskovljani znaju da stvari u Ukrajini ne idu dobro jer zašto bi inače njihovom predsjedniku trebale stotine tisuća dodatnih vojnika.

Putin je svoju ‘specijalnu vojnu operaciju‘ prodao građanima kao nešto jako daleko, u kojoj se bore profesionalni vojnici i vojnici na ugovor. Oni koji su dovoljno zavedeni da i dalje vjeruju u to dobili su ovoga tjedna još jedan takav mig.

Putin je učinio nešto što nijedan drugi ruski predsjednik nije učinio od Drugog svjetskog rata proglasivši ratno stanje. Učinio je to na teritorijama koje je ukrao Ukrajini, ali je također odobrio i neku vrstu puzajućeg "ratnog zakona" u ostatku Rusije.

image

Prizor s ulica Moskve/Ilustracija

Natalia Kolesnikova/AFP

Lokalnim je ruskim vladama dao ovlasti da kontroliraju kretanje, okupljanja, komunikaciju, promet, čak i ovlasti za preseljenje ljudi. Sa zakona osmišljenih samo za ratno stanje skinuta je prašina kako bi se vladi dalo više kontrole ukoliko joj to zatreba.

Rusi su, navodi Sky News, umorni kada ih stranci pitaju zašto to trpe - prosvjedi su brutalno razbijeni, policija sada rutinski zaustavlja ljude na ulicama kako bi provjerila ima li na njihovim telefonima buntovničkog sadržaja. Rusija uvozi tehnologiju nadzora iz Kine koja bi u ne tako dalekoj budućnosti mogla svako neslaganje učiniti nečim što je stvar prošlosti, a revoluciju ili promjenu režima nemogućim.

Ne nazire se kraj jer više nije jasno koji je cilj

Moskovljani znaju da može biti samo gore, kao i vladino gušenje društva i ekonomski učinak ovog rata. Rusi su se nosili sa sankcijama bolje nego što su se zapadni kreatori politike nadali, ali sada ih itekako osjećaju - cijene rastu, a tu su nestašice mnogih roba. Naziru se aveti inflacije i racioniranja.

Oni dovoljno stari sjećaju se 70-ih godina prošlog stoljeća i strahuju od povratka tih dana. No, u sovjetsko vrijeme barem je postojala ideologija u koju su mnogi vjerovali, a ovoga puta tu je samo car sa svojim grotesknim fantazijama o velikoj Rusiji te ambicije i pohlepa korumpiranih staraca oko njega.

Ne nazire se kraj jer više nije jasno koji je cilj. Prvotni ruski ratni ciljevi nisu ostvareni. Pitanje je je li ih Putin zamijenio nekim drugim ciljem s kojim bi se zadovoljio ili će to trajati unedogled, dok Rusija tone u trajnu zimu represije i gospodarskog pada, zaključuje se u tekstu Sky Newsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2023 06:22