BIT ĆE PREBOJAN

Zloslutni simbol: Novi Sad išaran slovom „Z“ uoči glazbenog festivala „Exit“

Na Varadinskom mostu slovo "Z" ispisano je na svakih nekoliko metara

Novi Sad

 Pablo Camacho/Photoalto Via Afp

Varadinski most i okolica Petrovaradina kod Novog Sada gdje u četvrtak počinje međunarodni „Exit“ festival osvanuli su išarani slovom „Z“, ali će ti simboli agresije Rusije na Ukrajinu biti prebojani uoči glazbenog događaja, objavio je u srijedu portal „021.rs“.

Kako je javio reporter toga portala na Varadinskom mostu slovo "Z" ispisano je na svakih nekoliko metara, a taj je zloslutni simbol nacrtan na ulicama blizu središta grada kao i u Petrovaradinu gdje će se na tvrđavi toga drevnog mjesta održati festival od 7. do 10. srpnja.

„Simbol ruske agresije na Ukrajinu osvanuo je i na javnim i privatnim objektima, pa su tako svoje slovo dobili Radnički dom, vrtić i druge zgrade, ali i po koji kontejner“, objavio je portal, navodeći da je „Z“ iscrtan tijekom noći između utorka i srijede.

Organizatori „Exita“ su u tome povodu priopćili da se dobili uvjeravanja mjerodavnih institucija Grada Novog Sada da će slova "Z" biti prebojana, kao i od policije da će slični pokušaji biti spriječeni.

"Exit od svog osnutka poziva na mir i naravno da se protivimo ovom činu koji ima za cilj da u negativnom svjetlu predstavi festival, Novi Sad i Srbiju“, naveli su u priopćenju organizatori.

Dodali su da se protive svakom činu koji raspiruje nacionalnu mržnju i potiče na agresiju bilo koje vrste, te će ove godine tijekom festivala jasno i glasno poslati mirovne poruke.

Portal „021.rs“ navodi da je na „Exitu“ trebao nastupiti i ovogodišnji pobjednik Eurovizije, ukrajinski sastav „Kalush Orchestra“. Međutim, festival je prije nekoliko dana priopćio da "zbog nepredviđenih okolnosti, koje su izvan kontrole festivala, grupe i njezinih članova", do ovog nastupa neće doći, ali će ih publika imati prigodu čuti na „Sea Dance“ festivalu, objavio je novosadski portal.

„Exit“ je poznati novosadski međunarodni glazbeni festival koji se održava na petrovaradinskoj tvrđavi.

Nastao iz bunta i revolta zbog stanja u Srbiji koncem 90-ih, "Exit" je tijekom godina prerastao u jedan od najvećih muzičkih događaja u jugoistočnoj Europi, koji posjeti na desetine tisuća mladih iz cijele Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:52