CRISTIAN B.

Zlostavljač djece i službeno proglašen osumnjičenikom za nestanak Madeleine McCann

Portugal ima ograničenje od 15 godina za procesuiranje teških zločina, a vlasti ovim potezom žele ‘držati sve mogućnosti otvorenima‘

Christian B. 

 Afp/Afp/Profimedia

Portugalsko tužiteljstvo u srijedu je potvrdilo kako je osuđeni zlostavljač djece Christian B. i službeno osumnjičen za nestanak Madeleine McCann. Podsjetimo, djevojčica je imala tri godine kad je nestala iz apartmana u portugalskom Praia da Luzu u svibnju 2007.

Christian B. trenutačno je u zatvoru u Njemačkoj nakon što je osuđen za silovanje 72-godišnje žene 2005. godine - i to u istome gradu u kojemu je nestala malena Madeleine. Zlostavljač djece sad je i formalni osumnjičenik, ali još nije optužen, piše Sky News.

Njemački tužitelj Hans Christian Wolters rekao je kako je ovakva odluka "očito donesena samo iz formalnih razloga, kako bi se spriječila zastara u Portugalu". Naime, ta zemlja ima ograničenje od 15 godina za procesuiranje teških zločina, a vlasti ovim potezom žele "držati sve mogućnosti otvorenima".

- Pravni razlozi zbog kojih je Christian B. proglašen formalnim osumnjičenikom jest činjenica da je on prijateljici navodno priznao otmicu i da su ga zapisi uteti iz njegova mobitela smjestili u Praia da Luz one noći kad je djevojčica nestala - otkrio je portugalski izvor i dodao kako se Christian B. branio šutnjom i odbio je biti ispitan od strane nadležnih institucija. Također je zanijekao da je umiješan u Madeleinein nestanak.

Godinama prije nego što je djevojčica nestala, Christian B. putovao je između Praia da Luza i Njemačke u svom VW kamperu, a prije toga preživljavao je dilajući drogu. Njemački istražitelji sad svoj forenzički rad usmjeravaju upravo na to vozilo. Ovaj zlostavljač djece, koji je danas u svojim 40-im godinama, postao je osumnjičenik nakon što je navodno priznao da je oteo Madeleine dok je na 10. godišnjicu njezine otmice sjedio u njemačkom baru.

Portugalske vlasti nastavljaju istraživati slučaj unatoč izvješćima da Scotland Yard nakon 11 godina planira prekinuti svoju istragu.

- Policija i tužitelji u Portugalu vrlo su svjesni vremenskih ograničenja u slučaju malene Maddie. Zbog našeg roka zastare postoji vjerojatnost da za nekoliko tjedana osoba odgovorna za nestanak nikad ne bude izvedena pred lice pravde - upozorio je jedan odvjetnik sa sjedištem u Lisabonu. Dana 3. svibnja navršit će se 15 godina otkako je prijavljen nestanak Madeleine McCann.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2022 11:07