LAVINA ISPOVIJESTI

Zlostavljanja i na sarajevskoj Akademiji: ‘Tražio je da skinem grudnjak, a onda me dirao štapom‘

Zaposleni sarajevske Akademije pozvali su sve oštećene da se jave njihovoj pravnoj službi. Javite se policiji, apelira Jasmila Žbanić
Ilustracija, žrtva
 Rafael Ben-ari/Alamy/Alamy/Profimedia

Ako ti profesor na prijemnom kaže da se moraš skinuti gola do pasa da ti pogleda kičmu dodirujući te sa štapom, slušaj svoj želudac koji se prevrće. Nikada nećeš moći izbrisati iz sjećanja uznemirene oči kolegica dok jedna drugu hrabrite da skinete grudnjake. Kada vas isti taj profesor godinama kasnije odvede na bazen i dok vas "uči" kako da plutate stavi tvoj nožni palac u svoja usta, ti tada potoni. Duboko.

Zaroni i drži dah dok god te voda ne opere od srama i gađenja koje osjećaš prema sebi, napisala je jedna od anonimnih studentica glume koje su podijelile svoje traume preko Facebook grupe "Nisam tražila", koju su nakon skandala sa silovanjem na glumačkoj školi u Beogradu pokrenule četiri bivše studentice Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Asja Krsmanović, Nadine Mičić, Mateja Mavrak i Ana Tikvić. Hrabra ispovijest Milene Radulović koja je sa šest drugih glumica prijavila voditelja glumačke škole Miroslava Miku Aleksića da ju je kao 17-godišnjakinju višekratno silovao i zlostavljao potaknula je lavinu ispovijesti na društvenim mrežama.

Predatori oko nas

Silovatelji, nasilnici i seksualni predatori su oko nas: na Facebooku upravo isplivavaju ispovijesti o seksualnim zlostavljačima s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, Filozofskog fakulteta, Akademije likovnih umjetnosti...obično je riječ o starim slučajevima o kojima svi sve znaju, ali odgovorni nisu poduzeli ništa da se zlostavljači uklone, dok žrtve i dalje šute, gutajući krivnju. Institucionalno prva je reagirala Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu, nakon što su se na društvenim mrežama pojavili iskazi više njihovih bivših studentica o iznimno neugodnom ponašanju njihovih nastavnika. S ASU-a su pozvali sadašnje i bivše studentice da se jave njihovoj pravnoj službi, dok ih redateljica Jasmila Žbanić savjetuje da podnesu kaznenu prijavu, zaobilazeći medije i društvene mreže.

Organiziranje prijemnog ispita nije stvar pojedinca, skidanje kandidatkinja za studij nije odgovornost samo jedne osobe. No na sarajevskoj Akademiji o tome ne znaju ništa i mole studentice da ih informiraju. "Potaknuti postovima na Facebook stranici „Nisam tražila,“ mi, uposleni na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, pozivamo i ohrabrujemo sve koji su iskusili uznemiravanje da to prijave u nadležne institucije ili menadžmentu ASU. Reagirajućiinstantno, ASU Sarajevo je formirala prostor od povjerenja za sve studentkinje i studente i zaposlene da prijave sva eventualna nedolična ili nasilna ponašanja. U tom kontekstu, ASU se obavezuje da svako takvo ponašanje oštro sankcionira. Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu nema tolerancije prema bilo kojoj vrsti zloupotrebe, zlostavljanja niti uznemiravanja. Nastavit ćemo s poštivanjem digniteta svakog pojedinca, i etika će biti uvijek osnova našeg rada kao i do sada".

Više iskaza

Različiti iskazi studentica poklapaju se u osnovnome. Ovo je drugo svjedočenje: "Na prijamnom ispitu za glumu, ja i još desetak djevojaka koje smo prošle u uži krug, sjedile smo samo u gaćicama i jedna po jedna je ustajala i stajala dok je profesor kružio oko nje, dodirujućije štapom, a potom i rukom po leđima, nogama, vratu i ramenima. Osjećala sam da to nije u redu, ali toliko sam htjela upisati glumu i baviti se poslom o kojem maštam od najranijeg djetinjstva. I poslije, kad sam upisala studij, taj profesor je neprimjereno dodirivao mene i moje kolegice. Brzo smo saznale od starijih kolegica da je to već godinama tako, da se o tome godinama priča, ali da nitko ništa ne poduzima. Taj čovjek ne da nije kažnjen, nego je danas prodekan za nastavu na istom fakultetu.”

Treća piše da joj je na prijemnom na Akademiji bilo jednako neugodno kao većini kolegica. "Rečeno mi je da će prijemni biti mučan i zahtjevan te da ja, kao buduća glumica moram biti spremna na to da je normalno da se skinem, da je normalno da me profesori 'napadaju' konkretnije 'zaskakuju', da će se to sigurno dešavati, da se pazim tih i tih profesora, da će me profesorice mrziti jer sam lijepa i talentirana i to nikako nije dobro...Sam prijemni je bio zaista jako mučan, da, skidali smo majice da nam profesor vidi stanje kičme...A nakon sto sam položila prijemni, pomenuti profesor me je zvao da idem s njim na planinu, da su "mnoge isle", pa kao što to ja neću...Elem, ne odoh nikad na planinu al te godine sam oborena iz tog predmeta. Cijelo ljeto sam provela "trenirajući", od straha da ne izgubim godinu zbog tog ispita", napisala je ta treća svjedokinja. Njene kolege su znale za sve. Tad su mislili da je takav odnos normalan, da je akademija zahtjevna i da se ne smiju žaliti...A taj profesor nije bio jedini.

Polugola u prostoriji

Četvrta piše da je iz druge države došla na prijemni u Sarajevo.

"I ja sam bila polugola u toj prostoriji gdje su druge cure bile okrenute leđima. Nisam htjela da skinem brus i rekla sam mu to na što mi je on rekao- pa molim Vas, zar niste došli da budete glumica? (uz smiješak). U tom trenutku imam 18-19, profesora ispred sebe dosta starijeg, želim samo proći prijemni, ruka mi je nesvjesno i skoro automatski skinula brus i ja sam stajala ispred njega i pokušavala da zadržim barem njegov pogled govoreći neke gluposti a on je iako sam ga gledala u oči gledao u moje grudi i smješkao se. Trudila sam se da zaboravim na to, stidiš se, crveniš, ali vjeruješ da će samo brzo proći i neće se ponoviti. Ponavljalo se, pa čak po dva puta onima koje su išle i na drugi rok...". Mlade glumice navode još i niz drugih slučajeva zlostavljanja.

Redateljica Jasmila Žbanić pozvala je studentice i bivše studentice da podnesu kaznenu prijavu i izbjegnu javno eksponiranje, koje po njenom mišljenju od počinitelja pravi žrtvu, jer mnogi okrivljuju žrtve, umjesto nasilnika."Kolegice glumice i studentice, ako odlučite da se suprotstavite predatorima idite isključivo pravnim putem ka nadležnom tužilaštvu podnoseći kaznenu prijavu protiv počinitelja. Prije toga molim vas da se posavjetujete s pravnicima. Seksualno uznemiravanje/napastovanje je jedan od najčešćih oblika seksualnog nasilja. Ključni element je moć, odnosno provodi ga osoba koja je na moćnijoj poziciji od osobe nad kojom se ono provodi (npr. šef nad podređenom/im, profesor ili asistent nad studentom/icom). U takvom postupku budete svjesni činjenice da morate svjedočiti. Taj postupak je tajan. Ako vam je potrebno mogu vam osigurati pravnu pomoć ako se odlučite na ovaj važan čin. Najbolje bi bilo da se organizirate u što većem broju. Ne obraćajte se medijima jer na taj način od predatora se pravi žrtva. Kolege i kolegice novinar-ke molim za razumijevanje i strpljenje - ako postupci budu pokrenuti molim vas sačekajte presude - žene treba zaštiti i nitko nevin ne treba da strada. Razgovarala sam s dekanom Akademije Srđanom Vuletićem, profesoricama i profesorima ASU od kojih imate punu podršku. Već ovakvim načinom organiziranja uspjele ste pokrenuti važan proces - ne samo u našoj profesiji nego u cijelom društvu gdje se dešavaju isti obrasci uznemiravanja/zlostavljanja žena", napisala je Jasmila Žbanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 01:26