SERIJSKI UBOJICA

‘Zmija‘ nakon 20 godina kod kuće: ‘Da, pogledao sam to smeće od serije, njih ću prve tužiti!‘

Odvjetnica Charlesa Sobhraja rekla da su mu podnošenje tužbi protiv Netflixa i BBC-a te Nepala "najviši prioriteti"

Charles Sobhraj

 Atish PATEL/AFP

Isabelle Coutant-Peyre, odvjetnica Charlesa Sobhraja, osuđenog ubojice za kojeg policija vjeruje da je na "stazi hipija" kroz Aziju 1970-ih i 1980-ih ubio više od 20 turista sa zapada, rekla je za France Info da je njezin klijent pogledao seriju "Zmija" koju su zajedničkim snagama producirali BBC i Netflix te da će ih oboje tužiti, piše Daily Mail.

Odvjetnica je rekla da su mu podnošenje tužbi protiv spomenutih medijskih kuća te Nepala "najviši prioriteti". Dodala je da su BBC i Netflix "falsificirali" Sobhrajovu reputaciju te je "samo 30 posto serije istinito". "Kao prvo, serija je smeće", navodno je Sobrhaj rekao nakon što je pogledao seriju.

Coutant-Peyre, inače djevojka venezuelanskog terorista Iliča Ramíreza Sáncheza, došla je po Sobrhaja kada je ovaj u subotu ujutro sletio na aerodrom Charles de Gaulle kod Pariza. "Trebalo mu je više od 19 godina da ponovno stekne svoju slobodu i zbog toga sam i sretna i ljuta. Nepravedno osuđen na temelju falsificiranih dokumenata. Skandalozno je to što je prikazan kao serijski ubojica. Ta je optužba potpuno kriva", rekla je Coutant-Peyre.

image

Isabelle Coutant-Peyre

STEPHANE DE SAKUTIN/AFP

Sobhraj je u subotu stigao u Francusku nakon gotovo dva desetljeća iza rešetaka u Nepalu, objavio je BFM TV. Vrhovni sud Nepala naredio je oslobađanje Sobhraja ranije ovog tjedna iz zdravstvenih razloga.

Sobhraj (78), francuski državljanin prozvan "bikini ubojica" i "Zmija" zbog svoje sposobnosti da se izmigolji i izvuče nakon počinjenih zlodjela, držan je u zatvoru visoke sigurnosti u Nepalu od 2003., kada je uhićen pod optužbom za ubojstvo američke turistice Connie Jo Bronzich 1975., a odslužio je 19 od 20 godina kazne.

On je zanijekao da je ubio Amerikanku, a njegovi odvjetnici rekli su da se optužba protiv njega temelji na pretpostavci.

Nekoliko godina kasnije Sobhraj je također proglašen krivim za ubojstvo Laurenta Carrierea, kanadskog prijatelja Connie Jo Bronzich.

No bio je osumnjičen za još mnogo ubojstava, uključujući i Tajland, gdje je navodno drogirao i ubio šest žena 1970-ih, od kojih su neke nađene mrtve na plaži u blizini ljetovališta Pataja.

Bio je u zatvoru u Indiji zbog trovanja skupine francuskih turista u glavnom gradu, New Delhiju, 1976., prije nego što mu se moglo suditi za optužbe na Tajlandu.

image

Charles Sobhraj

Atish PATEL/AFP

Sobhraj je pobjegao iz indijskog zatvora Tihar 1986. nakon što je zatvorske čuvare drogirao kolačima u kojima su bile tablete za spavanje.

Policija je uhitila Sobhraja nekoliko dana kasnije u indijskoj saveznoj državi Goi na plaži.

Kip Sobhraja, s njegovom prepoznatljivom kapom sa šiltom, i dan danas se može vidjeti u restoranu u Goi. Bio je u zatvoru u Indiji do 1997. kada se vratio u Francusku.

Suradnici su ga opisali kao prevaranta, zavodnika, pljačkaša i ubojicu. Pravi broj njegovih žrtava nije poznat.

Sobhraj je rekao francuskoj novinskoj agenciji AFP na letu iz Nepala da nije kriv za ubojstvo Bronzicha i Carriere i da je slučaj protiv njega izgrađen na lažnim dokumentima. "Imam puno posla. Moram tužiti puno ljudi", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. veljača 2023 04:35