MISTERIJ LETA MALAYSIA AIRLINESA

ZNAJU GDJE JE NESTALI BOEING? 'Od početka potrage im govorimo da se nalazi tamo'

Komunikacija britanske kompanije Inmarsat s letom MH370 smatra se najboljim tragom do sad
Australian flight engineer Sargent Jush Rumis (R), on board a Royal Australian Air Force AP-3C Orion, keeps a look out in the cockpit as they search for missing Malaysia Airlines flight MH370 debris or wreckage in the southern Indian Ocean on March 22, 2014. The Orion under took a four-hour journey to search an area approximately 2,500 kms southwest of Perth, two hours on station searching at about 400 feet above the ocean, and then a four-hour return. China released on March 22 a new satellite image of a large floating object possibly linked to missing Malaysia Airlines flight MH370, boosting search efforts as anger with the pace of the operation boiled over among Chinese relatives in Beijing. AFP PHOTO / POOL / Rob Griffith
 ROB GRIFFITH/AFP

Britanska kompanija Inmarsat, koja upravlja satelitima, kazala je za BBC da potraga za nestalim Boeingom Malaysia Airlinesa još uvijek nije započela na području koje njihovi stručnjaci smatraju najvjerojatnijom lokacijom rušenja zrakoplova.

Inmarsatova komunikacija s letom MH370 smatra se najboljim tragom do sad.

Inače, potraga za Boeingom nakratko je prekinuta dok brodovi mapiraju dno Indijskog oceana.

Kad se potraga nastavi, Inmarsatovo žarišno područje bit će ključno mjesto potrage, ali ne i jedino. Pretraživat će se i ostala područja koja su označile druge organizacije koje sudjeluju u istrazi zrakoplovne nesreće. Očekuje se da će australske vlasti uskoro objaviti o kojim se lokacijama točno radi.

Inmarsatov satelit uspostavio je kratki kontakt s nestalim zrakoplovom. Stručnjaci su na temelju prikupljenih podataka o trajanju i frekvencijama komunikacijskih signala izračunali da je zrakoplov pao u južnom Indijskom oceanu.

Australski brod Ocean Shield krenuo je prema označenom području, ali ondje nikad nije stigao jer je usput pokupio sonarni kontakt za kojeg se smatralo da se radi o crnoj kutiji.

Ti "pingovi" postali su prioritet, stoga se dvomjesečna potraga usredotočila upravo na to područje.

- To nikako nije bila nerealna lokacija pada zrakoplova, ali ona je bila sjeveroistočno od naše najvjerojatnije lokacije - rekao je Chris Ashton iz Inmarsata.

Podsjetimo, Boeing 777 Malaysian Airlinesa nestalo je na letu iz Kuala Lumpura za Peking 8. ožujka ove godine. Na zrakoplovu se nalazilo 239 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 07:40