ANALIZA STANJA

‘Znamo što zapravo znači druga faza ruske invazije! Putin želi pobjedu do 9. svibnja, to će razbjesniti njegove generale‘

Vjeruje se da će prioritet biti zauzimanje regija Donjeck i Lugansk ili nalaženje načina za stvaranje kopnenog mosta do Krima

Vladimir Putin 

 Sergei Savostyanov/Afp/Profimedia

Zapadni dužnosnici vjeruju da je Rusija uglavnom dovršila povlačenje iz okolice Kijeva i sjeveroistoka Ukrajine te da će biti potrebno najmanje tjedan dana prije nego se regrupirane jedinice zapute prema Donbasu, a možda i dulje s obzirom na gubitke koje su dosad pretrpjeli, prenosi Guardianov urednik za vojna pitanja Dan Sabbagh.

Dužnosnici vjeruju da Kremlj želi vidjeti neku vrstu pobjede u istočnom Donbasu uoči tradicionalne parade koju organiziraju u Moskvi za Dan pobjede 9. svibnja, što je u ruskom vojnom kalendaru vrlo važan datum.

Jedan je dužnosnik rekao da će Vladimir Putin željeti biti u mogućnosti do tada 'objaviti uspjeh', što bi moglo stvoriti određene napetosti između njega i njegovih vojnih zapovjednika u vezi toga 'što zapravo treba napraviti u vojnom smislu'.

To znači da će izmorene ruske snage relativno brzo biti bačene u novu bitku u namjeri da osvoje neka područja na istoku.

Vjeruje se da će prioritet Rusije biti zauzimanje čitave regije Donjecka i Luganska ili nalaženje načina za stvaranje kopnene poveznice Rusije i Krima ili oboje, pri čemu će Rusija 'mijenjati svoj narativ' kako bi redefinirala pobjedu.

Međutim, ukrajinska vojska također još uvijek nije regrupirala svoje vlastite snage u Donbasu 'dijelom i zbog toga što još uvijek pokušavaju osigurati ona područja iz kojih su izgurali ruske snage' na sjeveru i sjeveroistoku - te zato što moraju braniti Kijev od eventualnog novog napada.

Revidirane procjene govore da je 29 ruskih taktičkih bataljuna, najmanjih operativnih jedinica u nekoj vojsci, sada 'nespremno za borbu' od ukupno 125 bataljuna koliko su ih imali na početku invazije, a koji čine oko 75 posto ukupne ruske vojske.

Na Zapadu raste zabrinutost o 'genocidnoj propagandi' koja se pojavljuje iz Moskve nakon nedavnog članka prokremaljske novinske agencije RIA Novosti koja poziva na 'čišćenje ukrajinskog društva od nacističkih elemenata' i izjava bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva koji je rekao da se ukrajinski aktivisti 'mole za uspostavu Trećeg Reicha'.

Zapadni dužnosnici su rekli da 'takvi komentari stvaraju još toksičniji informacijski okoliš' te bi mogli 'apsolutno pridonijeti' tome da ruski vojnici počine još ratnih zločina u Ukrajini.

'Odgovornost za sve ovo, naravno, leži na počiniteljima ovih nedjela, ali i na ruskom vodstvu', kazao je jedan dužnosnik.

Slične informacije objavio je i BBC-jev novinar Paul Adams koji, citirajući zapadne dužnosnike, navodi da je "Rusija apsolutno izgubila inicijativu" u svojoj vojnoj operaciji te da je Moskva započela proces redefiniranja uspjeha.

On također citira dužnosnike prema kojima veliko pregrupiranje ruskih snaga u smjeru istoka Ukrajine s ciljem otpočinjanja velike ofenzive u Donbasu ide jako sporo te da će potrajati još najmanje tjedan, ako ne i nekoliko tjedana.

Spomenuti dužnosnici smatraju da je prijetnja Kijevu u doglednoj budućnosti ograničena, ali da i dalje postoji opasnost od napada projektilima i zračnih napada. Snage koje su bile u okolici ukrajinske prijestolnice povukle su se u Bjelorusiju i u prilično su lošem stanju, ali Kijev ne može biti miran sve dok to povlačenje ne bude u potpunosti okončano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:08