RATNI INSTITUT BR. 1

‘Znamo točno što sada rade Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin!‘

Čitav slučaj zakotrljao je nove špekulacije

Jevgenij Prigožin, pobuna Wagnera, Rostov

 /Profimedia

Sporazumi između ruskog predsjednika Vladimira Putina i čelnika Wagner grupe Jevgenija Prigožina nakon pobune plaćenika krajem lipnja mogli bi biti "u tijeku", prema novoj procjeni Instituta za proučavanje rata (ISW).

Dana 23. i 24. lipnja, kratkotrajna oružana pobuna i marš Wagnerove grupe prema Moskvi naglo je prekinut nakon što je objavljeno da je Bjelorusija posredovala u dogovoru između Kremlja i Prigožina.

Prema uvjetima sporazuma, Prigožin je trebao biti prognan u Bjelorusiju, a Putin je u objavljenom obraćanju obećao da Wagnerovi plaćenici mogu "nastaviti služiti Rusiji sklapanjem ugovora s Ministarstvom obrane ili drugim agencijama za provođenje zakona."

“Tko želi, može ići u Bjelorusiju”, dodao je čelnik Kremlja. "Obećanje koje sam dao bit će ispunjeno."

Međutim, bjeloruski čelnik i dugogodišnji Putinov saveznik, Aleksandar Lukašenko kasnije je rekao da Prigožin nije u Bjelorusiji, već u drugom gradu Rusije, Sankt Peterburgu. Također je sugerirao da su Wagnerove snage ostale u svojim utvrđenim bazama umjesto da su putovale u Bjelorusiju. Radi li se o bazama u Rusiji, Ukrajini ili objema nije otkriveno.

To je bilo protivno "shvaćanju javnosti da bi Wagnerovci već trebali potpisivati ​​ugovore s ruskim Ministarstvom obrane [Ministarstvom obrane], ići kući u mirovinu ili se preseliti u Bjelorusiju", rekao je u subotu think tank ISW sa sjedištem u Washingtonu.

Jedan intervju objavljen u petak na Telegramu sa zapovjednikom Wagnera pokazao je da se članovi Wagnera "još uvijek mogu slobodno kretati unutar Rusije i udruživati ​​jedni s drugima", rekao je think tank. Zapovjednik Wagnera rekao je da se plaćenici odmaraju do početka kolovoza, kada će se preseliti u Bjelorusiju.

Regruti Wagnera još nisu stigli na određeno mjesto u Bjelorusiji, rekao je u petak zamjenik ministra obrane Minska Leonid Kasinsky. Snimke koje su na internetu objavili novinari, uključujući urednika BBC-ja za Rusiju, Stevea Rosenberga, pokazale su napuštenu bazu u Bjelorusiji namijenjenu Wagnerovim plaćenicima, iako se regruti tek trebaju pojaviti.

ISW nije vidio nikakav znak da "ruske vlasti protjeruju ili pritvaraju Wagnerove zapovjednike ili borce koji su sudjelovali u pobuni."

"Status između ruskog predsjednika Vladimira Putina i Prigožina još nije potpuno jasan. Ali ono što je jasno jest da je njihov privatni dogovor u tijeku", rekao je ISW.

Ovakva analiza ISW-a potaknula je i brojne špekulacije oko toga da je kompletni marš na Moskvu bio ‘koreografija‘ koja je za cilj imala plan poznat samo spomenutima.

Podsjetimo, dok su Wagnerovi plaćenici marširali prema glavnom gradu Rusije, Putin je postupke pobunjenika nazvao "izdajom", dodavši: "Pretjerane ambicije i osobni interesi doveli su do izdaje".

"Onaj tko je organizirao i pripremio vojnu pobunu, tko je digao oružje na svoje suborce, izdao je Rusiju. I oni će za to odgovarati", rekao je Putin.

Ali Putin je i dalje dopustio Wagnerovim plaćenicima i samom Prigožinu "da djeluju i potencijalno predstavljaju prijetnju njegovom režimu", rekao je ISW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:33