OZBILJNA STUDIJA U MADRIDU

ZNANSTVENICI DETALJNO ISTRAŽILI KAKVU MARIHUANU PRODAJU DILERI 'Kupovali smo travu na ulici i ono što smo otkrili je strašno, sve je puno fekalija'

 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Najveći dio kanabisa koji se prodaje na ulicama Madrida je onečišćen opasnim količinama fekalija, pokazala je znanstvena studija, piše BBC.

Tragovi bakterije E. coli i aspergiloze su pronađeni u 90 uzoraka koji su kupljeni kod dilera u Madridu i okolici.

Uzorci koji su bili umotani u plastične 'žireve' su bili najgori po tom pitanju, vjerojatno zbog načina na koji su prošvercani u zemlju.

Oko 40 posto ovih paketića je imalo i okus fekalija, kaže se u studiji.

Kupovina, prodaja i uvoz kanabisa su ilegalni u Španjolskoj, kao i konzumacija u javnosti, iako je tehnički legalno saditi kanabis za vlastite potrebe.

José Manuel Moreno Pérez, farmakolog sa Sveučilišta u Madridu, skupio je uzorke kanabisa direktno s ulice od dilera da bi utvrdio je li ova droga pogodna za ljudsko korištenje.

Njegov istraživački tim je zatim odvojio zagađene uzorke po obliku, s namjerom da utvrdi je li neki od oblika zagađeniji od ostalih.

Studija je otkrila da 93 posto uzoraka u obliku žira sadrži opasne razine E. coli, kao i 29,4 posto uzoraka u obliku šipke.

Oko 10 posto uzoraka kanabisa je također bilo zagađeno aspergilozom, opasnom gljivom koja može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Većina testiranih uzoraka (88,3 posto) nije bila pogodna za konzumaciju.

'Žirevi' su, prema riječima Morena Pereza češće onečišćeni jer su u zemlju prošvercani na način da osoba proguta male plastične kuglice u kojima je kanabis, a koje kasnije uz pomoć laksativa budu izbačene iz organizma. Njih kasnije prodaju dileri.

Prema studiji, rizici povezani s E. coli i aspergilozom su dovoljno ozbiljni da bi ilegalnu prodaju hašiša učinili 'javnim zdravstvenim problemom'.

Infekcija E. coli može uzrokovati proljev, povraćanje, bolove u trbuhu, groznicu i krv u stolici, a kod nekih ljudi to može voditi u još ozbiljnije probleme.

Osim toga, aspergiloza može izazvati ozbiljne probleme za ljude koji već imaju problema s plućima, poput astmatičara ili kod osoba koje imaju slab imunitet.

Studija kaže da je ovo posebno opasno za osobe koje se liječe od raka, a koje ponekad puše kanabis da bi olakšali simptome tretmana kemoterapijom, piše BBC.

'Ovi pacijenti imaju oslabljen imunološki sustav, što znači da infekcija uzrokovana konzumiranjem onečišćenog hašiša može biti fatalna', kaže se u studiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:10