Report Gojka Drljače

Znanstvenici došli do novih spoznaja o imunitetu na koronu, mogle bi biti temelj za razvoj novih cjepiva

Možete biti negativni na PCR-u, nemati adekvatnu razinu antitijela, niti biti cijepljeni, ali ipak imati razvijeni imunitet na virus
Testiranje na Covid-19
 Trevor Collens/AFP

U vrijeme dok se u sve više zemalja slobodu putovanja uvjetuje potvrdom o cijepljenju ili negativnim PCR testom ili dokazom da imate broj specifičnih antitijela, što dokazuje da ste preboljeli covid, stiglo je istraživanje u kojem je sudjelovalo više od trideset vrlo uglednih znanstvenika s Duke Medical Schoola, te londonskih University Collegea i Imperial Collegea, a koje konstatira, kako se stečeni imunitet na COVID-19 može bazirati na reakciji T-stanica. Drugim riječima, možete biti negativni na PCR-u, nemati adekvatnu razinu antitijela, niti biti cijepljeni, ali ipak imati razvijeni imunitet na SARS-CoV-2.

Znanstvenici su to utvrdili intenzivno prateći veliku skupinu zdravstvenih radnika koji su redovito ispadali negativni na PCR testovima, kao i na vezanje antitijela te su teoretski bili seronegativni po pitanju ranije neutralizacije SARS-CoV-2. Utvrđeno je kako je u toj skupini 16 tjedana od početka praćenja razvijeno puno više multispecifičnih tzv. memorijskih T stanica, za razliku od kontrolne kohorte s uzorcima iz razdoblja prije pandemije.

Istraživači su zaključili kako T stanice mogu reagirati na novu pojavu SARS-CoV-2 virusa te zaustaviti njegovu replikaciju. Stoga pojedinci s adekvatnom reakcijom T stanica ispadaju negativni na PCR testovima kao i na testovima na antitijela, iako su razvili imunitet. Postojeće T-stanice specifične za RNA-polimerazu proširile su se in vivo nakon ranijeg izlaganja SARS-CoV-2 virusu te su obogaćene memorijskim odgovorom. Znanstvenici temeljem tih spoznaja žele razviti i novu vrstu cjepiva.

Zasada ostaje još uvijek nejasno zašto se sada već višemjesečne spoznaje o značajnoj ulozi T stanica ne reflektiraju na kreiranje javnih politika. Ne čini se logičnim braniti putovanja onima koji su negativni na PCR testu ili nemaju antitijela, ako je moguće da imaju razvijeni stanični imunitet pa ne mogu zaraziti druge ljude. Ova informacija mogla bi biti vrlo važno zbog krajnje neujednačene politike za putovanje od zemlje do zemlje u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:38