KONTAMINACIJA

Znanstvenici došli do uznemirujućeg otkrića o svakoj hrani s proteinima: ‘Još ne znamo posljedice...‘

Ne postoji način da se zaštitimo od mikroplastike ako konzumiramo bilo kakvu hranu

Ilustracija

 Andrii Lomako/Panthermedia/Profimedia/Andrii Lomako/panthermedia/profimedia
Ne postoji način da se zaštitimo od mikroplastike ako konzumiramo bilo kakvu hranu

Nedavnim istraživanjem hrane bogate proteinima, uključujući plodove mora, svinjetinu, piletinu, govedinu i tofu, otkriveno je da se mikroplastika nalazi u gotovo 90 posto uzoraka, prenosi Yahoo.

Istraživači iz Ocean Conservancyja i Sveučilišta u Torontu analizirali su desetak različitih izvora proteina i procijenili da prosječni odrasli Amerikanac u sebe unese najmanje 11.000 komada mikroplastike svake godine. Najviše mikroplastike pronađeno je u porciji pohanih škampa, a slijede je porcije biljnih i pilećih nuggetsa. Najmanje mikroplastike imala su pileća prsa, lungić i tofu.

Prerađeni proizvodi poput pohanih škampa i pilećih nuggetsa sadrže znatno više čestica mikroplastike po gramu, istraživači su sugerirali da bi izvor kontaminacije mogla biti obrada hrane.

Ovo i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 22:39