DVOSTRUKO BRŽE

Znanstvenici izbezumljeni: Ovo što se događa je nepovratno, znakova oporavka nema!

Ledene police vitalne su komponente Antarktike, smještene na krajevima ledenjaka gdje djeluju kao tampon-zona usporavajući protok leda u okolna mora

Ledolomac na Antarktiku 

 Lev Fedoseyev/Tass/Profimedia/Lev Fedoseyev/tass/profimedia

Nedavna studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Leedsu otkrila je zabrinjavajući trend na Antarktici: više od 40 posto ledenih ploča na kontinentu smanjilo se od 1997. godine, a gotovo polovica njih ne pokazuje nikakve znakove oporavka.

Istraživanje koje je vodio dr. Benjamin Davison, stručnjak za promatranje Zemlje, utvrdilo je da je nevjerojatnih 67 bilijuna tona leda izgubljeno u zapadnom dijelu Antarktike između 1997. i 2021. godine, dok je 59 bilijuna tona dodano istočnom dijelu. Ova razlika rezultirala je neto gubitkom od približno 7,5 bilijuna tona. Primarni uzrok gubitka leda u zapadnom dijelu može se pripisati toploj vodi koja je otapala led, dok su na istoku ledene police ostale relativno stabilne ili su se proširile zbog nižih temperatura vode u toj regiji.

Ledene police vitalne su komponente Antarktike, smještene na krajevima ledenjaka gdje djeluju kao tampon-zona usporavajući protok leda u okolna mora. Kada se te ledene ploče skupe, ispuštaju veće količine slatke vode u ocean, što može poremetiti ključne struje Južnog oceana.

Znanstveno istraživanje koristilo je vrhunsku satelitsku tehnologiju koja može prodrijeti kroz gusti pokrivač oblaka tijekom produljenih polarnih noći. Analizirajući više od 100.000 satelitskih slika snimljenih iz svemira, istraživači su mogli procijeniti zdravlje antarktičkih ledenih polica, rasvjetljavajući njihovu ključnu ulogu u globalnoj klimatskoj dinamici. Njihova otkrića objavljena su u časopisu Science Advances.

Ispuštanje procijenjenih 67 bilijuna tona slatke vode u ocean tijekom 25 godina značajno utječe na oceanske struje odgovorne za prijenos topline i esencijalnih hranjivih tvari diljem svijeta. Znanstvenici tvrde da je ovaj značajan gubitak leda nedvosmisleno povezan s klimatskom krizom jer bi prirodni ciklusi varijacija doveli do veće regeneracije leda.

"Očekivali smo da će većina ledenih polica proći kroz cikluse brzog, ali kratkotrajnog skupljanja, a zatim polako ponovno rasti. Umjesto toga, vidimo da se gotovo polovica njih smanjuje bez ikakvih znakova oporavka", rekao je dr. Benjamin Davison. Osim toga, nedavna studija provedena u Francuskoj otkrila je da se Antarktika zagrijava alarmantnom brzinom, gotovo dvostruko brže od ostatka svijeta, nadmašujući projekcije modela klimatske krize. Analizirajući 78 antarktičkih jezgri leda, znanstvenici su uspjeli rekonstruirati temperaturne trendove tijekom tisućljeća. Novi podaci naglašavaju hitnost rješavanja klimatske krize. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:46