GLOBALNI PROBLEM

ZNANSTVENICI KAŽU DA JE ZA PORAST EMISIJE PLINA KOJI UNIŠTAVA OZONSKI OMOTAČ KRIVA KINA 'Povećanje emisije plina CFC-11 razlog je za zabrinutost...'

 Luis Cortes / REUTERS

Znanstvenici su utvrdili da je za tajanstveni globalni porast emisije industrijskog plina CFC-11 koji uništava ozonski omotač odgovorna Kina odnosno njezin sjeveroistočni dio.

Tim australskih i međunarodnih znanstvenika utvrdio je područje oko pokrajina Šandong i Hebei blizu glavnog grada proizvodi najmanje 40 do 60 posto globalnog porasta emisije plina CFC-11 od 2013.

Emisije CFC-11 godišnje su veće za oko 7.000.000 kilograma od 2014. do 2017. u usporedbi s razdobljem od 2008. do 2012., navodi se u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Nature u srijedu.

Prema studiji vjerojatno je da je povećanje koje je prvi puta otkriveno prošle godine rezultat nove neprijavljene proizvodnje i potrošnje što predstavlja kršenje Montrealskog protokola iz 1987. da se postupno ukine proizvodnja CFC-a do 2010.

Znanstvenici navode da će biti potrebna dodatna istraživanja da se otkriju procesi koji su doveli do povećanja i razmjera emisije povezane s proizvodnjom plina CFC-11.

CFC-11 je ranije korišten kao rashladno sredstvo u hladnjacima te u sprejevima i u proizvodnji stiropora.

Njegovo korištenje povezano je s oslobađanjem klora u atmosferu i razaranjem ozonskh molekula u ozonskom omotaču.

U 1985. znanstvenici su iznad Antarktike otkrili rupu u ozonskom omotaču koji upija štetno ultraljubičasto zračenje i sprečava da ono stigne do Zemlje. To je otkriće dovelo do Montrealskog sporazuma.

Koncentracija plina CFC-11 u atmosferi značajno se smanjila od sredine 1990-ih.

No, prošle godine u studiji objavljenoj u časopisu Nature napisano je da postoji sumnjiv porast emisije CFC-a bez identificiranja izvora ili lokacija odgovornih za porast.

U prošlogodišnjem izvješću neprofitna Agencija za istraživanje okoliša sa sjedištem u Londonu prikupila je dokaze iz 18 tvrtki u 10 kineskih pokrajina i zaključila da je korištenje CFC-11 rašireno u tvornicama koje proizvode izolacijske smjese za građevinarstvo.

Autori zadnje studije kombinirali su rezultate promatranja atmosfere iz Gosana u Južnoj Koreji i Haterume u Japanu, gradova koji su blizu istočne Kine, uz globalne podatke i modele prijenosa kemijskih tvari kroz atmosferu kako bi otkrili izvore povećanja emisije.

"Ovo istraživanje utvrdilo je da je veliki regionalni izvor nove emisije CFC-11 istočna Kina, vjerojatno zbog nove proizvodnje izolacijskih građevinskih materijala što je zabranjeno Montrelskim protokolom", kazao je Paul Fraser, jedan od znanstvenika koji su proveli istraživanje.

"Povećanje emisije plina CFC-11 razlog je za zabrinutost zbog toga što se radi o moćnoj tvari koja uništava ozon. Ako se emisija ne smanji to će rezultirati odgodom zatvaranja antarktičke ozonske rupe, vjerojatno desetljećima", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:22