CLIMATEGATE 2

Znanstvenici ne žele informacije podijeliti s javnošću? Objavljeno više od 5000 privatnih poruka i dokumenata klimatologa

Poruke su ukradene još 2009. godine i čini se da su sada puštene u javnost kako bi se izazvala najveća šteta skorašnjim međunarodnim razgovorima o klimi
 AFP

Dvije godine nakon što se prvi put dogodilo te šest dana prije ovogdišnje UN-ove konferencije o klimatskim promjenama u Durbanu u Južnoafričoj Republici , na internetu su ponovno objavljeni privatni e-mailovi poznatih svjetskih klimatologa, javljaju strane agencije.

Slična se stvar dogodila 2009. godine neporedno prije sastanka o klimatskim promjenama u Kopenhagenu nakon koje se u javnosti pojavila sumnja u vjerodostojnost znanstvenih temelja za tvrdnje da ljudske aktivnosti uzrokuju globalno zagrijavanje. Slučaj je izazvao čak četiri neovisne istrage, te nekoliko medijskih, koje su pokazale kako se da nema ni govora o prijevari.

U novom je skandalu nazvanom 'Climategate 2' na jednom ruskom serveru objavljeno više od 5000 privatnih poruka i nekoliko radnih dokumenata povezanih s Međunarodnim panelom za klimatske promjene. Većina spornih poruka već neko vrijeme cirkulira internetom kao dokaz da 'znanstvenici ne žele informacije podijeliti s javnošću'.

Među žrtvama novog hakerskog napada su renomirani svjetski klimatolozi poput Phila Jonesa, koji se još 2009. našao u središtu Climategatea, te Michaela Manna s Državnog sveučilišta Penn u SAD-u, inače autora vrlo osporavanog grafikona iz 2009. koji je pokazivao nagli porast temperatura u posljednjem stoljeću.

Sveučilište East Anglia, gdje radi Jones, priopćilo je kako je zbog same količine poruka gotovo nemoguće provjeriti koji su poruke autentične, a koji krivotvorene. Također, policija je obaviještena o novoj objavi privatnih znanstvenih e-mail računa.

Glasnogovornica Sveučilišta navodi kako je većina objavljenih komentara izvučena iz konteksta.

- Izgleda da su ove poruke ukradene još 2009. godine i čini se da su sada puštene u javnost kako bi se izazvala najveća šteta skorašnjim međunarodnim razgovorima o klimi. Pažljivim tajmingom pokušalo se ponovo 'podgrijati' kontroverzu o klimatskim promjenama - naglašava glasnogovornica.

Bob Ward, zadužen za odnose s javnošću u Znanstvenom institutu Grantham, ističe kako je istraga nove objave mailova prioritet te da poruke, prema prvim dojmovima, neće ocrniti znanstvenike.

- E-mailovi koje su objavili samoprozvani skeptici o klimatskim promjenama neće izazvati probleme s kojima se već nismo susreli 2009. godine. Tada su istrage ustvrdile kako nije riječ o znanstvenoj prijevari , no upozorile su kako bi znanstvena zajednica trebala imati bolje i jasniji odnos s javnošću - zaključio Ward.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:57