KITOVI UBOJICE

Znanstvenici o orkama koje napadaju brodove: ‘Na njihove smo peraje stavili uređaje za praćenje, pogledali snimke i sve shvatili‘

‘To je samo igra. To nije osveta prema brodovima, to nisu klimatske promjene, to je samo igra i to je to‘, kažu znanstvenici

Orke kod Gibraltara

 Robert Harding Productions/Robertharding/Profimedia/Robert Harding Productions/robertharding/profimedia

Neobična i opasna igra zalijetanja i zabijanja u male jedrilice i ribarske brodove širi se i sve je popularnija među orkama u blizini španjolske obale, piše BBC.

Znanstvenici kažu da je najmanje 20 mladih iberskih orki sada naučilo to ponašanje tako što su kopirali starije.

Vjeruje su se da su jedna ili dvije orke počele zalijetati u male jedrilice i oštećivati ih 2020. godine.

Znanstvenici su kazali kako misle da se životinje na taj način ‘igraju‘ s brodovima te da to ponašanje zapravo nije agresija.

‘To je samo igra. To nije osveta prema brodovima, to nisu klimatske promjene, to je samo igra i to je to‘, rekao je španjolski znanstvenik dr. Renaud de Stephanis.

Dr. de Stephanis je predsjednik organizacije za očuvanje i istraživanje kitova CIRCE. Rekao je da se čini da se orke, poznate i kao kitovi ubojice, igraju s kormilom brodova - dio upravljačkog sustava broda koji se nalazi u vodi.

On i njegovi kolege pričvrstili su na peraje dviju od 60-ak životinja uređaje za praćenje preko satelita.

Španjolska vlada koristi karte njihova kretanja kako bi informirala pomorce o tome kako izbjeći ove kritično ugrožene morske sisavce koji love tune uz obalu Portugala i Španjolske te kroz uski Gibraltarski tjesnac.

Igračke u moru

Francuski pomorac Lou Lombardi susreo se s orkama u blizini Gibraltara u srpnju. On i ostatak posade svjedočili su kako pet životinja gura i okreće njegov brod čak 80 minuta - udarajući o kormilo dok se nije posve raspalo.

Brod je na kraju morao biti otegljen u brodogradilište u Barbateu na popravak, a Lombardi i njegovi kolege rekli su da su orke izgledale zaigrano, a ne agresivno.

‘Unutar kormila nalazi se pjena koja je iscurila u vodu, a orke su je uokolo gurale nosom - poput igračke. Imao sam osjećaj da treniraju jedni druge‘, rekao je. ‘Bila su dva mladunca. Odrasla jedinka bi to prva učinila, a onda bi gledala dok mladunac to radi - kao da se međusobno podučavaju.‘

Poznato je da su orke vrlo društvene životinje. Neke druge podvrste kitova ubojica viđene su kako se igraju s plutajućim morskim algama ili ribičkom opremom, a jedna je populacija u Tihom oceanu čak imala fazu kad su nosili mrtvog lososa okolo na glavi.

Korištenje kormila broda kao igračaka novo je ponašanje i trenutačno je ograničeno na ovu malu, ugroženu ibersku populaciju, no čini se da mlade životinje kopiraju odrasle orke.

Proučavanjem snimaka i slika, koje su snimili pomorci, znanstvenici su identificirali neke od životinja uključenih u tu igru.

Monica Gonzalez je morska biologinja iz organizacije Orca Iberica, koja bilježi i mapira susrete s orkama koje su prijavili nautičari.

‘Odrasle orke su usredotočene na kormilo - samo na kormilo. Ali čini se da mladi prilaze, pa se odmiču, istražuju cijeli brod - to je sasvim drugačija vrsta ponašanja.‘

‘Mi smo uljezi‘

Ponašanje ovih velikih, inteligentnih, a odnedavno i problematičnih morskih sisavca, izazvalo je zbunjenost i podjele među pomorcima i znanstvenicima.

Neki znanstvenici smatraju da je jedna ženka orke počela ‘napadati‘ brodove iz osvete, jer ju je neko plovilo ozlijedilo.

S druge strane, pomorci pokušavaju naći način kako se zaštititi od napada orki pa neki predlažu nošenje petardi koje bi bacali u more ako im se orke približe.

Dr. de Stephanis, koji proučava morske sisavce od 1996., nada se da će označavanje i praćenje orki pomoći pomorcima da izbjegavaju područja gdje ima najviše orki.

‘Oni obično ostaju na istom mjestu 2-3 sata, jer traže tunu‘, objasnio je. ‘Španjolska vlada zato savjetuje da se ne zaustavljate ako vidite orke - maknite se s tog područja što je prije moguće.‘

To je, međutim, u izravnoj suprotnosti s prošlogodišnjim savjetima i trenutnim preporukama portugalske vlade, a to je da ako se orke približe, zaustavite svoj brod.

Kod tog savjeta, objasnila je Monica Gonzalez, glavna je ideja biti što dosadniji. ‘Mirno držite kormilo, ne bacajte ništa, ne vičite‘, rekla je. ‘Kad orkama dosadite, krenut će dalje.‘

Dr. Luke Rendell, stručnjak za morske sisavce sa Sveučilišta St. Andrews, nije baš optimističan da će pomorci jednostavno moći navigirati oko područja najveće aktivnosti orki.

‘Postoji opasnost da će čitava stvar eskalirati i da će pomorci uzeti stvari u svoje ruke‘, rekao je.

‘U konačnici, ako želimo da takvo ponašanje prestane, moramo maknuti brodove iz tog okruženja. To je radikalan korak za nas kao vrstu - reći da ćemo obuzdati svoje ponašanje za dobrobit drugih.‘

Dr. Rendell smatra da bi u budućnosti mogli postojati ekonomski, a ne znanstveni razlozi da neki brodovi izbjegavaju plovidbu ovim vodama tijekom sezone, kad se većina ovih susreta događa.

‘Osiguravajuća društva možda to već razmatraju. Možda će biti potrebna dodatna premija za plovidbu tim vodama, što bi moglo smanjiti gustoću plovila tamo. To bi mogao biti najpovoljniji ishod za orke.‘

U međuvremenu, dok pomorci i ribarska industrija pokušavaju smisliti kako izbjeći orke, turisti na obalama Španjolske, Portugala i Gibraltara plaćaju da odu na izlete kako bi mogli vidjeti kitove.

Nuria Riera, umjetnica koja živi u Tarifi na južnoj obali Španjolske i volontira u organizaciji za očuvanje i promatranje kitova Firmm, kaže da je jezik koji se koristi za opisivanje ponašanja orki jednostavno nepravedan.

‘Znanstvenici uopće ne znaju zašto orke to rade. Pa ipak svi pišu o napadima orki, a to je tako agresivan jezik. Moramo biti svjesni da je more njihov dom, a mi smo uljezi‘, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:58