NOVITET U KINIMA

Znanstvenici otišli korak dalje, najavili revoluciju u filmskoj industriji: Gledatelji će moći doživjeti mirise iz filmova!

Mojito, lavanda, ananas, kokos, ružmarin i limun bili su neki od mirisa koji su uspješno isprobani u sklopu "smellevisiona"

Ilustracija

 Wavebreakmedia Ltd/Panthermedia/Profimedia/Wavebreakmedia Ltd/panthermedia/profimedia

Od pojave boja do 3D filmova, filmska industrija dugo je unapređivala svoju tehnologiju i podizala standarde iskustva gledanja filmova. Sad su znanstvenici otišli korak dalje i stvorili "smellevision" uz korištenje virtualne stvarnosti (VR-a) koji gledatelju omogućuje detekciju mirisa, piše Telegraph.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Hong Kongu izgradio je sustav koji pomoću maske ili naljepnice oko nosa omogućuje gledateljima da sami nanjuše mirise s kojima se susreću glumci u filmu. Ispod nosa postavlja se naljepnica s jednim ili dva mirisa, a maska može sadržavati do devet mirisa koje rade u tandemu s VR slušalicama.

Naime, sustav može koristiti 30 različitih mirisa koji se aktiviraju zagrijavanjem malih kapsula parafinskog voska. Mojito, lavanda, ananas, kokos, ružmarin i limun bili su neki od mirisa koji su uspješno isprobani u sklopu "smellevisiona". Znanstvenici koji stoje iza projekta tvrde da sam projekt ima bezbroj namjena, od one obrazovne do gledanja filma svim osjetilima.

- Demonstracije kod gledanja 4D filmova, isporuka mirisnih poruka, liječenje, kontrola ljudskih emocija... Proučavanje temeljeno na virtualnoj stvarnosti dokazuje velik potencijal korištenja mirisa u raznih praktičnim primjenama uključujući zabavu, obrazovanje, interakciju između čovjeka i robota i tako dalje, napisali su u časopisu Nature Communications.

Znanstvenici dodaju da je miris jednako važan kao vid i sluh u ljudskom perceptivnom iskustvu te da ima presudan utjecaj na ljudski život kao jedno od pet osjetila. Jedno od testiranja prikazano u istraživanju, pokazalo je kako se oslobađaju mirisi u odnosu na sliku prikazanu na platnu.

- Osoba na snimci miriše cvijet dok mu se približava korak po korak, istovremeno se povećava temperatura generatora mirisa koji oslobađa više mirisa što je čovjek bliže, odnosno manje kad se osoba udaljava od izvora mirisa, stoji u studiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:45