PORIJEKLO VIRUSA

Znanstvenici prije dolaska u Wuhan otkrili cilj svoje misije: ‘Nećemo upirati prstom u krivce‘

Nakon dolaska, stručnjaci su testirani na koronavirus i moraju biti u karanteni dva tjedna
 Nicolas Asfouri

Međunarodna skupina stručnjaka zadužena za ispitivanje podrijetla koronavirusa stigla je u Wuhan u središnjoj Kini, potvrdili su dužnosnici u četvrtak.

Nakon dolaska, stručnjaci su testirani na koronavirus i moraju biti u karanteni dva tjedna.

Znanstvenici su u razgovoru za Guardian istaknuli su da njihova misija neće biti usmjerena na "upiranje prstom u Kinu" te najavili posjete svim ključnim mjestima vezano za koronavirus.

Rezultat njihova rada sa zanimanjem se iščekuje u cijelom svijetu, dogovorila ga je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nakon optužbi da je virus umjetno stvoren i namjerno pušten u svijet.

Jedan od njih je Fabian Leendertz, epidemiolog s Instituta Robert Koch u Njemačkoj, koji je bio u timu za proučavanje ebole u zapadnoj Africi, a povezao je tu epidemiju s jednom kolonijom šišmiša. Leendertz je sudjelovao i u timu koji je tražio odgovor na pitanje kada je virus ospica "skočio" na ljude.

"Vidjet ćemo koliko će nam vremena trebati do dođemo do prvih odgovora. Postoji i mala šansa da ćemo imati samo moguće scenarije. U svakom slučaju članovi tima slažu se da je važno posjetiti grad, razgovarati oči u oči s tamošnjim znanstvenicima i osobno obići mjesta poput lokalnih laboratorija i tržnice za koju se vjeruje da je na njoj sve započelo. No, postoji mogućnost da nećemo imati konkretne dokaze za svoje teorije. To je recimo bio slučaj s mojim timom koji je prošlog ljeta objavio rad na temu ospica. U radu koji je objavio časopis Science navodimo kako se prelazak ospica na ljude sa stoke vjerojatno dogodio prije 25.000 godina, no nemamo čvrste neoborive dokaze," objasnio je njemački član tima ističući kako bi se svi trebali suzdržavati od politiziranja slučaja kako to rade neki svjetski čelnici.

Leendertz je izjavio da je rizik od prenošenja virusa sa životinja na čovjeka uvijek prisutan te da "ovo nije trenutak da se okrive stočari ili ljudi koji posjećuju pećine sa šišmišima". Dodao je i da postoji jako malo podataka na kojima mogu graditi slučaj, no da je svakako nužno posjetiti Wuhan.

"Znamo za bliske rođake virusa u šišmišima. No, još trebamo naći izvorni rezervoar virusa i saznati je li bilo posrednih domaćina ili čak posrednih ljudskih domaćina", rekao je Leendertz.

Iako je Kina ustvrdila da je virus možda došao iz neke druge zemlje, njemački znanstvenik smatra da je Wuhan najbolje mjesto za početak istrage. "Ipak je Wuhan mjesto s prvim dokumentiranim slučajevima", smatra, dodajući kako se tek treba utvrditi je li lokalna tržnica zbilja epicentar ili prvo veliko "superširiteljsko" mjesto.

Istraga na daljinu prema njemu nema pretjeranog smisla. "Ne kažem da ćemo uzimati briseve ili tražiti šišmiše, ali važno je vidjeti institute, tržnicu, farme i druga mjesta gdje je moglo doći do prelaska virusa na ljude".

Marion Koopmans, članica tima, slaže se da posjet Kini neće biti usmjeren na pripisivanje krivice. "U centru su razumijevanje pandemije i nove informacije s ciljem da u budućnosti budemo pripravniji na slične situacije. Na ovakvu bolest se uostalom upozoravalo. No, treba početi u Wuhanu jer je to jedini poznati epicentar", istaknula je u razgovoru s kineskom televizijom CGTN.

John Watson, britanski član tima, istaknuo je kako je posjet prilika da se saznaju činjenice. "Što nam je sve dostupno i u kojem bi smjeru trebala krenuti istraga. Nisam siguran da će jedan posjet biti dovoljan da dođemo do odgovora - neke stvari možda nikada nećemo saznati - ali to je dobar početak", zaključio je Watson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:03