ULTIMATIVNI LIJEK

Znanstvenici tvrde: Imamo cjepivo protiv heroina!

Slavonski Brod 27112005u skolama u Brodsko posavskoj zupaniji ima heroin ovisnost -pokazala anketa Sluzbe za skolsku medicinuFOTO:Danijel Soldo-pok-
 Danijel Soldo/CROPIX

Meksički znanstvenici testiraju cjepivo koje bi moglo smanjiti ovisnost o heroinu . Stručnjaci s Nacionalnog instituta za psihijatriju u toj zemlji uspješno su proveli pokuse na miševima i sad se spremaju na ispitavanja učinka na ljude.

Patentirano u SAD-u, novo cjepivo čini tijelo otpornim na efekte heroina pa korisnici ne bi osjetili zadovoljstvo nakon ubrizgavanja te najopasnije opojne droge.

- Cjepivo bi koristili samo najteži ovisnici kod kojih se drugi tretmani nisu pokazali uspješnima, a žele se ‘skinuti’ s droge - kaže Maria Elena Medina, ravnateljica instituta.

Spašeni miševi ovisnici

Znanstvenici diljem svijeta za takvim cjepivom tragaju već godinama, no dosad ga nisu uspjeli razviti i plasirati na tržište. Međutim, slični napori vode se na američkom Nacionalnom institutu za zloporabu narkotika čiji su znanstvenici izvijestili o značajnim uspjesima u razvoju takvog cjepiva protiv kokaina.

Meksički znanstvenici testirali su miševe tako da su im dulje vrijeme davali heroin. Oni koji su istodobno dobivali cjepivo pokazali su ogroman pad u konzumiraju heroina. Institut se nada da će jednako djelovati i na ljude.

Meksiko je inače poznat kao zemlja narkotika. Riječ je o glavnoj ruti na putu južnoameričkog kokaina i marihune prema velikom tržištu SAD-a. Zemlja je i veliki prozvođač heroina koji se krijumčari preko Rio Grandea, a meksički heroin naziva se kolokvijalno crnim katranom ili meksičkim blatom.

450.000 ovisnika

Narkobiznis u Meksiku doveo je do strahovitog porasta nasilja i rata narkobandi za prevlast. Od 2006. je, prema procjenama, poginulo 47.000 ljudi. Vjeruje se da zemlja ima 450.000 teških ovisnika, najviše u graničnom području sa SAD-om gdje se život manje-više vrti oko narkobiznisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:47