NOVA NADA

Znanstvenici tvrde: ‘Imamo dodatno oružje protiv Covida-19, alternativu maskama i distanciranju‘

‘Vrlo malo zračenja dalekim ultraljubičastim svjetlom uništilo je više od 99,9 posto virusa izloženih njegovu djelovanju.‘
Laboratorij, ilustracija
 Ljupcho Jovkovski/Alamy/Alamy/Profimedia

Uređaji na stropovima koji emitiraju sigurni oblik ultraljubičastog zračenja mogu biti vrlo uspješni u uništavanju koronavirusa u zraku, pokazalo je istraživanje sveučilišta Columbia.

"Vrlo malo zračenja dalekim ultraljubičastim svjetlom uništilo je više od 99,9 posto virusa izloženih njegovu djelovanju", rekao je voditelj istraživanja dr. David Brenner za Reuters.

Znanstvenici su čestice koronavirusa u sitnim kapljicama raspršili zrakom ispred izvora dalekog ultraljubičastog svjetla i potom ih prikupili kako bi ih testirali i vidjeli koliko ih je još aktivno.

Prema rezultatima studije objavljenima u Scientific Reports znanstvenici su koristili koronavirus koji izaziva običnu prehladu.

"U naknadnim studijama, koje traju, utvrdili smo da je koronavirus, koji izaziva Covid-19, uništen na isti način dalekim ultraljubičastim svjetlom", kaže Brenner.

Ideja je da se u javnim prostorima postave stropni izvori dalekog ultraljubičastog svjetla gdje bi stalno uništavali mikrobe, a među njima i virus koji izaziva Covid-19, te se tako ograniči širenje virusa", kaže Brenner dodajući da proizvođači izvora dalekog ultraljubičastog svjetla već pripremaju njihovu proizvodnju.

"Na daleko ultraljubičasto svjetlo ne gledamo kao na alternativu maskama i mjerama socijalnog distanciranja", ističe Brenner.

"Na to gledamo kao na dodatno oružje koje možemo koristiti u borbi protiv Covida-19".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 14:56