NOVE PROJEKCIJE

Znanstvenici tvrde: Virus se svijetom proširio puno brže nego se ranije vjerovalo

Kalkulacije pokazuju da je prva zaraza izvan Kine bila 3. siječnja u Japanu
Ilustracija
 Xinhua/Eyevine/Profimedia

Prvi slučajevi covida-19 vjerojatno su se u Kini pojavili između početka listopada i sredine studenoga 2019. godine, tvrde britanski znanstvenici u novim projekcijama koje sugeriraju da se virus svijetom proširio puno brže nego se ranije vjerovalo.

Prvi slučaj vjerojatno se dogodio 17. studenoga, napisali su istraživači u analizi koja je objavljena u znanstvenom časopisu PLOS Pathogens.

Prvi službeni slučaj covida-19 zabilježen je početkom prosinca 2019. u kineskom gradu Wuhanu, no znanstvenici su dugo smatrali da se virus širio i prije toga.

Istog stava su i znanstvenici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji su na početku godine istraživali podrijetlo virusa.

Analitičari podataka, predvođeni Davidom Robertsom s britanskog sveučilišta u Kentu, izračunali su najvjerojatniji period kad je patogen mogao prijeći sa životinja na čovjeka, na temelju informacija o prvim potvrđenim slučajevima u Kini i inozemstvu.

Britanski znanstvenici oslonili su se na matematički model iz područja zaštite prirode koji se inače koristi za predviđanja o izumiranju vrsta, piše agencija dpa.

Taj model sugerira da se virus diljem svijeta proširio već u siječnju. Kalkulacije pokazuju da je prva zaraza izvan Kine bila 3. siječnja u Japanu.

U Europi je, po njihovim tvrdnjama, prvi slučaj bio u Španjolskoj oko 12. siječnja, a prva zaraza u SAD-u bila je oko 16. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 07:38